Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Κρατική προστασία (πάλι) στις ιταλικές τράπεζες;

Κρατική προστασία (πάλι) στις ιταλικές τράπεζες;

Δυο ακόμη ιταλικές τράπεζες βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και αναμένεται να διασωθούν με κρατική βοήθεια. Δεν λείπουν ωστόσο και οι αντιρρήσεις για τη νέα «αφαίμαξη» του προϋπολογισμού.
Symbolbild Bankenrettung Geldspritze (Fotolia/B. Wylezich)
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το είπε ξεκάθαρα: δυο ιταλικές τράπεζες, η Veneto Banca και η Λαϊκή Τράπεζα της Βιτσέντσα,κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν. Κατά συνέπεια πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την διάσωσή τους. Σύμφωνα με τον  ιταλικό τύπο,οι υγιείς τομείς των δυο πιστωτικών ιδρυμάτων θα περάσουν στην ιδιοκτησία  ενός τρίτου τραπεζικού οργανισμού, του San Pàolo-Intesa, o oποίος προσφέρει για την εξαγορά το …συμβολικό ποσό του ενός ευρώ. Οι διαπραγματεύσεις με το ιταλικό υπουργείο οικονομικών, τις ώρες αυτές, συνεχίζονται σε πυρετώδη ρυθμό.
Tα κόκκινα δάνεια, ωστόσο, αναμένεται να επιβαρύνουν το ιταλικό δημόσιο. Το συνολικό κόστος για το κράτος μπορεί να φτάσει και τα δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ, εκτιμούν οι ειδικοί. Στόχος του εγχειρήματος είναι να σωθούν οι καταθέσεις στις δυο τράπεζες υπό κατάρρευση- καταθέσεις που αγγίζουν τα είκοσι τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.
Μέτρα στήριξης για το προσωπικό
Η Κομισιόν είχε εγκρίνει παλαιότερα την κρατική διάσωση της Monte dei Paschi
Η Κομισιόν είχε εγκρίνει παλαιότερα την κρατική διάσωση της Monte dei Paschi
Το Σάββατο αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Πάολο Τζεντιλόνι, για να επισφραγίσει τη σχετική απόφαση. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι καταθέτες των τραπεζών, αλλά και οι μέτοχοι, δεν πρόκειται να υποστούν απώλειες. Πολλοί σχολιαστές, ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι αν μη τι άλλο είναι περίεργο, σε μια δύσκολη περίοδο ισχνών αγελάδων, ο τραπεζικός τομέας να συνεχίζει να στηρίζεται  και να διασώζεται με κρατικά κονδύλια. Αυτό συνέβη πέρυσιμε την τράπεζα Monte dei  Paschi di Siena. Και όπως όλα δείχνουν, επαναλαμβάνεται και τώρα.
Δυστυχώς διαψεύδεται και πάλι η θέση που είχαν λάβει  όλες οι ιταλικές κυβερνήσεις -μέχρι και εκείνη του  Ματέο Ρέντσι- ότι «το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι υγιές, και δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο». Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση για το προσωπικό που κρίνεται υπεράριθμο. Συνολικά, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για περίπου τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι αναμένεται να στηριχθούν οικονομικά με ποσό που υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η πείνα στη Γάζα θα μπορούσε να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου, δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

  πριν από 22 ώρες Του Τζέρεμι Μπόουεν  , Διεθνής συντάκτης του BBC, Ιερουσαλήμ Μερίδιο BBC Η Noora Mohammed δεν μπορεί να λάβει τη θεραπεία...