Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Θύελλα αντιδράσεων! Τι ετοίμαζε το υπουργικό πίσω από την πλάτη των Ελλήνων

Θύελλα αντιδράσεων! Τι ετοίμαζε το υπουργικό πίσω από την πλάτη των Ελλήνων

    Δευτέρα, 10 Ιούλιος 2017 18:38
    Θύελλα αντιδράσεων! Τι ετοίμαζε το υπουργικό πίσω από την πλάτη των Ελλήνων

    Έντονες είναι οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι στο «τραπέζι» του υπουργικού Συμβουλίου είχε πέσει το θέμα του παράλληλου συστήματος πληρωμών.

    Στην αποκάλυψη αυτή προέβη ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, παραδεχόμενος ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης,  όντως είχε παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο το σύστημα παράλληλων πληρωμών (IOU), το περίφημο «Plan B».

    Όπως, χαρακτηριστικά, είπε ο κ. Τσιρώνης «Ο κ. Βαρουφάκης μάς είχε παρουσιάσει ένα πράγμα που ουδέποτε υλοποιήθηκε, του οποίου μάλιστα εγώ ήμουν υπέρμαχος, γιατί το έχω γράψει και στο blog μoυ, να υπάρχει το MΟU (δηλ. IOU) αν θυμάμαι καλά λέγεται να σας πω το μοντέλο που είναι εξωχρηματική συναλλαγή… Μού χρωστάει εμένα το κράτος 50 χιλιάρικα είμαι φαρμακοποιός, παίρνω εγώ IOU τα δίνω στον προμηθευτή μου ο προμηθευτής μου τα δίνει με αυτά στο δικό του Taxis, γίνεται κυκλική συναλλαγή χωρίς να δώσουμε ρευστό, το είχε εισηγηθεί και το είχα επικροτήσει αυτό έχουμε άποψη ως Οικολόγοι (…)».
    Προσθέτοντας, παράλληλα, ο υπουργός ότι αυτά τα νομίσματα δεν διανέμονται από τράπεζες αλλά αποτελούν  πρωτοβουλίες πολιτών… κινηματικό χρήμα, LEDS (Local Exchange Trading Systems). Aυτά τα χρήματα στην Ευρώπη δεν τα κυκλοφορεί το δημόσιο.
    Στη συνέχεια και μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε αυτή η δήλωση, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης υποστήριξε ότι πρόκειται για διαστρέβλωση των δηλώσεών του.
    «Αφού κατέρρευσαν οι κινδυνολογίες για καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να διαστρέψουν εκ νέου την πραγματικότητα. Όλες και όλοι γνωρίζουν ότι το "σύστημα παράλληλων πληρωμών" (Ι.Ο.U) δεν έχει απολύτως καμία σχέση με παράλληλο νόμισμα. Οι ανακοινώσεις των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά την παντελή έλλειψη προγραμματικής αντιπρότασης και τον εγκλωβισμό της σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα» .
    Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση

    Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα μετά την παραδοχή Τσιρώνη. ότι τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο το σύστημα πληρωμών σε παράλληλο νόμισμα και κουπόνια το 2015.
    Συγκεκριμένα, η ΝΔ ζητά άμεσα τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής τονίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας συντόνιζε το παράλληλο νόμισμα

    Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΝΔ έχει ως εξής:
    «Ο τότε, αλλά και τώρα Υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης επιβεβαιώνει σήμερα ότι ο πρώην Υπουργός κ. Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο σύστημα παράλληλων πληρωμών, το λεγόμενο I.O.U. και δηλώνει ότι συμφωνούσε μαζί του.
    Επιβεβαιώνει ότι ο κ. Τσίπρας γνώριζε και συντόνιζε τις κινήσεις Βαρουφάκη.
    Αυτό που ξεχνά να πει ο κ. Τσιρώνης είναι ότι το σύστημα προετοιμαζόταν για να τεθεί σε εφαρμογή μόλις κλείσουν οι τράπεζες.
    Άλλωστε, ο κ. Βαρουφάκης έχει υποστηρίξει ότι “το σύστημα θα ήταν σε ευρώ, αλλά μπορούσε εν μια νυχτί να μετατραπεί σε μια νέα δραχμή”.
    Η Εξεταστική Επιτροπή γίνεται πιο αναγκαία από ποτέ».
    Παράλληλα, ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσαν 9 βουλευτές της ΝΔ, με αφορμή την πρόσφατη ανάρτηση  του Γ. Βαρουφάκη στην προσωπική του ιστοσελίδα με την οποία επανέρχεται «στις αναφορές του περί ύπαρξης σχεδίου για παράλληλο σύστημα πληρωμών - το οποίο προετοίμαζε η πρώτη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».
    Οι 9 βουλευτές εκτός από την ερώτηση στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υπέβαλαν στη Βουλή και αίτηση κατάθεσης εγγράφων  σχετικά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις Βαρουφάκη για τα σχέδια που ετοίμαζε η κυβέρνηση στο πρώτο εξάμηνο του 2015.
    «Συγκεκριμένα, παραπέμπει σε σελίδες του βιβλίου του “Adults in the Room” το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα και στα Ελληνικά με τίτλο “Ανίκητοι Ηττημένοι” και ισχυρίζεται ότι ο κ. Τσίπρας γνώριζε για το σχέδιο παράλληλων πληρωμών και ότι ο ίδιος το είχε παρουσιάσει στο σπίτι του στην Κυψέλη ήδη από τον Νοέμβριο του 2014, παρουσία των κ. Γιάννη Δραγασάκη και Νίκου Παππά. Το σχέδιο αυτό “είχε παρουσιαστεί στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου το Μάρτιο του 2015 στην παρουσίαση του νομοσχέδιου για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης”. Μάλιστα, η εφημερίδα Real της 9ης Ιουλίου 2017 παρουσίασε και ένα τμήμα πολλών σελίδων του εισηγητικού αυτού σχεδίου» αναφέρουν οι βουλευτές της ΝΔ.
    Με βάση όλα τα παραπάνω οι εννέα βουλευτές ερωτούν τον πρωθυπουργό:
    «1. Ποια ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2015;
    2. Έγινε ή όχι παρουσίαση από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη του σχεδίου για “παράλληλο σύστημα πληρωμών”, σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου ή άλλου συλλογικού Κυβερνητικού Οργάνου;».
    Παράλληλα, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν «να δοθεί αντίγραφο της σχετικής εισήγησης και των ημερήσιων διατάξεων των σχετικών συνεδριάσεων του Φεβρουαρίου και Μαρτίου του 2015 των συλλογικών Κυβερνητικών Οργάνων. Ακόμη να δοθούν τα ονόματα των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που συμμετείχαν, καθώς και εκείνων που τυχόν έλαβαν το λόγο, έτσι ώστε να διαπιστώσουν τα μέλη του Κοινοβουλίου και ο ελληνικός λαός εάν ο πρώην Υπουργός κ. Βαρουφάκης ψεύδεται ή εάν όντως έγινε αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου για ”παράλληλο σύστημα πληρωμών” στο Υπουργικό Συμβούλιο».
    Αντίστοιχες αντιδράσεις υπήρξαν και από το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ ότι  η υπόθεση όσο και αν θέλουν να την αποφύγει η κυβέρνηση θα διερευνηθεί σε βάθος
    Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης δήλωσε «ενώ  οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη, ο κ. Τσίπρας και το Μέγαρο Μαξίμου τηρούν σιωπή ιχθύος. Όσο κι αν προσπαθούν να αποφύγουν τη διερεύνηση αυτής της σκοτεινής περιόδου από τη Βουλή και ενδεχομένως από τη Δικαιοσύνη, δεν θα τα καταφέρουν. Η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί και "θα είναι ντάλα μεσημέρι"!».
    «Τότε κατήγγειλαν όσους αποκάλυπταν τα τυχοδιωκτικά σχέδια τους, όπως έκανε το Ποτάμι. Τώρα ομολογούν με τον πιο φυσικό τρόπο, ότι συζητούσαν ακόμη και στο Υπουργικό Συμβούλιο για παράλληλο νόμισμα» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας.
    Οπως προσθέτει «ο κ.Τσιρώνης αποκαλύπτει μάλιστα ότι ο ίδιος ήταν υπέρμαχος. Οι πολίτες μπορούν να αντιληφθούν από τι καταστροφή γλύτωσαν. Κι οφείλουν να μάθουν όλη την αλήθεια για εκείνη την περίοδο που πλήρωσαν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν πανάκριβα».

    Σχετική Ενημέρωση el.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

    Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις παραιτήσεις Σ.Παπασταύρου και Γ.Μπρατάκου «Μετά τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ήρθε σήμερα η σειρά των Γιάννη Μπρατάκου και Σταύρου Παπασταύρου» 28.03.2024 | 20:40

      Το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε α νακοίνωση  μετά τις παραιτήσεις του υπουργού Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου και του υφυπουργού παρ...