Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Κορονοϊός: «Άδικο να κατηγορούνται οι πολίτες - Από τον Μάιο ίσως επιστρέψουμε στην κανονικότητα»

 

ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από 
COVID-19 Ελλάδα (2872)
Βρείτε μας

Ποιές είναι οι εκτιμήσεις για την επόμενες φάσεις της πανδημίας. Τι εξήγησε στο Sputnik, ο καθηγητής μικροβιολογίας και πρόεδρος της επιτροπής λοιμώξεων του Νοσοκομείου Αττικόν, Σπύρος Πουρνάρας.

Την άποψη ότι η φύση του ιού είναι επικίνδυνη, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητάς του και για το λόγο αυτό η πανδημία COVID-19 εξακολουθεί να εξαπλώνεται εκφράζει στο Sputnik ο καθηγητής μικροβιολογίας και πρόεδρος της επιτροπής λοιμώξεων του Νοσοκομείου Αττικόν, Σπύρος Πουρνάρας.

«Είναι παγκόσμιο πρόβλημα μεγάλης έκτασης και δεν μπορούμε να ρίξουμε ευθύνες ούτε στους πολίτες, ούτε στην κυβέρνηση. Η Ελλάδα είχε λιγότερους νεκρούς ανά κάτοικο από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και της Νότιας Ευρώπης. Είναι άδικο να κατηγορούνται οι πολίτες καθώς υπάρχει μια λογική κόπωση από τα μέτρα και, εξάλλου τα μέτρα τηρούνται από τη μεγάλη πλειονότητα».

Την ίδια στιγμή εκτιμά ότι είναι δύσκολο να χαλαρώσει το lockdown

«Φανταστείτε ότι αν δεν υπήρχαν τα περιοριστικά μέτρα θα είχαμε πολλές χιλιάδες περισσότερα κρούσματα και πολλαπλάσιους νεκρούς όπως για παράδειγμα στην Πορτογαλία και σε άλλα κράτη της ΕΕ». 

Παράλληλα αναφέρει ότι οι ΜΕΘ εξακολουθούν να βρίσκονται στα όρια τους. «Ποτέ δεν είχαμε τόσες πολλές εισαγωγές, όσες στις τελευταίες εφημερίες. Ήταν δυστυχώς αναμενόμενο ότι κάποια στιγμή θα γινόταν κάτι τέτοιο».

Το κρύο του Φεβρουαρίου όπως εκτιμά βοήθησε στην έξαρση των κρουσμάτων, όμως «παρ' όλα αυτά με τη χρήση της μάσκας είναι γεγονός ότι φέτος αποφύγαμε τις εξάρσεις άλλων ιών όπως του ιού της γρίπης».

Στην κανονικότητα η ζωή το καλοκαίρι;

Την ίδια στιγμή, ο κ. Πουρνάρας εκτιμά ότι η χρήση μάσκας δεν θα είναι απαραίτητη και μετά την πανδημία (όπως αναφέρουν κάποιοι επιστήμονες για το 2022), αν οι εμβολιασμοί προχωρήσουν κανονικά και μειωθούν τα κρούσματα. 

«Αν εμβολιαστούν άμεσα όλοι όσοι εντάσσονται σε ηλικιακές ομάδες από 60 ετών και άνω, τότε από τον Μάιο και μετά είναι πιθανό η ζωή να προχωρήσει προς το κανονικότερο. Αυτό θα συμβεί επειδή θα μειωθούν σημαντικά οι βαριές νοσήσεις και οι θάνατοι. Πρέπει να σημειώσουμε ξανά ότι τα εμβόλια καλύπτουν στο μέγιστο ποσοστό τις μεταλλάξεις. Και ας μην ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι εξασθενούν πάντα οι ιώσεις του αναπνευστικού. Αυτό συνέβη πέρυσι και με τον κορονοϊό και θα συμβεί και φέτος περισσότερο, λόγω των εμβολιασμών», τονίζει ο κ Πουρνάρας.

Ερωτηθείς για τον κλάδο που θα ανοίξει τελευταίος και θα αποτελέσει «ορόσημο ελευθερίας» από τον κορονοϊό εκτιμά ότι θα είναι τα νυχτερινά καταστήματα διασκέδασης και τα μπαρ, αναφερόμενος στους κλειστούς και εσωτερικούς χώρους διασκέδασης. 

Παράλληλα εκτιμά ότι θα υπάρχουν ακόμα κάποια κρούσματα το φθινόπωρο, «εκτός και αν οι εμβολιασμοί αγγίξουν ως τότε το 70%. Αυτό όμως πιθανότατα θα γίνει προς το τέλος του έτους και όχι νωρίτερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κανένα νέο από τις έρευνες για το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου

  Τα οχήματα των συνεργείων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης | Azin Haghighi/Moj News Agency via AP   UPD  ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛ...