Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Τουρκική Ναυτική Βάση Ακσάζ - Γνωριμία με μία μεγάλη βάση του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας που βρίσκεται στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο

Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017


Τουρκική Ναυτική Βάση Ακσάζ - Γνωριμία με μία μεγάλη βάση του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας που βρίσκεται στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο

Στο παρόν άρθρο θα κάνουμε μία γνωριμία με μία μεγάλη βάση του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας που βρίσκεται στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Είναι μία πολύ σημαντική βάση για την Ελλάδα καθώς πέρα του μεγέθους της, είναι και η βάση κάποιων από τις μονάδες ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας.

Πηγή: Tumas.com.tr

Από τη δεκαετία του 1960 οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ήθελαν να αυξήσουν τη παρουσία τους στο Αιγαίο Πέλαγος. Ένα από τα καλύτερα σημεία για αυτό θεωρήθηκε η ακτή Καραγάτς (Karaağaç) που έχει μήκος 13 χιλιόμετρα και έχει τη δομή φυσικού κόλπου. Μπορείτε να δείτε το ακριβές σημείο από το παρακάτω χάρτη.

Πηγή: Tools.wmflabs.org

Έτσι κάπως ξεκίνησε το 1982 η κατασκευή της Aksaz Deniz Üssü (ή στα ελληνικά, Ναυτική Βάση Ακσάζ). Η επίσημη λειτουργία της ξεκίνησε το 1992 ενώ από το 2000 ένα μεγάλο μέρος του τουρκικού στόλου είχε μεταφερθεί εκεί. Σήμερα η βάση επίσης φιλοξενεί ξένες ναυτικές δυνάμεις ενώ συνεχώς μεγαλώνει. Η έκταση της βάσης σήμερα είναι 32 τετραγωνικά χιλιόμετρα περιλαμβάνοντας ένα μεγάλο εύρος υποδομών. Στη συνέχεια βλέπετε το έμβλημα της βάσης.

Πηγή: İlan.gov.tr

Σήμερα ο διοικητής της βάσης Ακσάζ είναι ο Υποναύαρχος κύριος Αλί Τσέκιτς (Ali Çekiç) που τον βλέπετε και στην επόμενη φωτογραφία και η βάση αυτή υπάγεται στη Διοίκηση Νότιου Ναυτικού Τομέα των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας.


Πηγή: Haberler.com

Προτού προχωρήσουμε στις δορυφορικές φωτογραφίες, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στη βάση Ακσάζ έχουν την έδρα τους και δύο μονάδες ειδικών δυνάμεων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Είναι η SAS (Sualtı Savunma, Υποβρύχια Άμυνα) του Πολεμικού Ναυτικού που πρακτικά ακολουθεί την ίδια δομή με τους SEAL των ΗΠΑ και τη ΔΥΚ της Ελλάδας αλλά με μεγαλύτερη συγκέντρωση στον αμυντικό τομέα (ναρκαλιέυση, προστασία προσώπων υψηλής σημασίας, ακινητοποίηση εχθρικών πλοίων, κτλ.). Η δεύτερη μονάδα ειδικών δυνάμεων που έχει έδρα εκεί είναι η SAT (Su Altı Taarruz, Υποβρύχιες Επιθέσεις) που είναι το επιθετικό μέρος της ίδιας διοίκησης. Δηλαδή, η SAT αναλαμβάνει επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών, εξουδετέρωσης στόχων υψηλής αξίας, αναγνωρίσεις, κτλ. Βλέπετε μία φωτογραφία από έναν άντρα της SAT εδώ.


Πηγή: MehmetcikTV.com.tr

Η Ναυτική Βάση Ακσάζ βρίσκεται στις συντεταγμένες 36°50′04″N 28°23′24″E και μπορείτε να τη μελετήσετε και μόνοι σας ακολουθώνταςαυτό το σύνδεσμο προς την υπηρεσία Google Maps. Χωρίς αμφιβολία, το πρώτο που τραβάει τη προσοχή είναι το μέγεθος της βάσης. Όπως βλέπετε και μόνοι σας είναι μία πολύ μεγάλη εγκατάσταση που προστατεύεται από βουνά καθώς καταλήγει στο φυσικό κόλπο που λειτουργεί ως λιμάνι.

Πηγή: Google.com

Στη βορειοδυτική πλευρά της βάσης είναι οι οικίες των στελεχών που έχουν τη δομή καλοσχεδιασμένης επαρχιακής πόλης. Όπως βλέπουμε εντός της βάσης υπάρχει ακόμα και σχολείο, χώροι άθλησης, καταστήματα, κτλ. Ενώ μόλις 500 μέτρα νοτιότερα μπορεί να βρει κανείς το στρατιωτικό νοσοκομείο. Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο άμυνας, μέχρι το Μάρτιο του 2003 ο χώρος αυτός προσέφερε οικίες σε 300 στελέχη.

Πηγή: Google.com

Φυσικά, βάση της παραπάνω φωτογραφίας και της επόμενης που είναι από το 2009 μπορούμε εύκολα να υποθέσουμε ότι οι εγκαταστάσεις αυτές έχουν μεγαλώσει αρκετά.


Πηγή: Archive.org

Προχωρώντας προς το λιμάνι της βάσης μπορεί κανείς να παρατηρήσει ένα μεγάλο εύρος από πολεμικά πλοία διαφορετικών τύπων του τουρκικού στόλου. Βλέπετε μία ενδεικτική δορυφορική φωτογραφία από το βόρειο μέρος του λιμένα στη συνέχεια.

Πηγή: Google.com

Λίγο παρακάτω εύκολα μπορεί κανείς να διακρίνει ότι κοντά στο λιμάνι υπάρχουν τρία ελικοδρόμια. Σύμφωνα με πληροφορίες από το 2009 η βάση έχει έξι ελικόπτερα στη κατοχή της καθώς και όλο το απαραίτητο προσωπικό και εγκαταστάσεις για τη συντήρηση τους.

Πηγή: Google.com

Κινούμενος προς το κέντρο της βάσης μπορεί κανείς να βρει το χώρο ναυπήγησης και συντήρησης των πλοίων. Αξίζει επίσης να παρατηρήσει κανείς ότι η βάση έχει σταθμούς καυσίμων σε δύο σημεία, στο βόρειο και στο νότιο τμήμα της. Βλέπετε παρακάτω το χώρο ναυπήγησης και συντήρησης πλοίων.

Πηγή: Google.com

Παρατηρώντας τον περιφερειακό δρόμο της βάσης μπορεί κανείς να βρει πολλές προκατασκευασμένες θέσεις μάχης καθώς και μονοπάτια που οδηγούν σε μικρούς κόλπους και παραλίες. Βλέπετε ένα παράδειγμα από προκατασκευασμένες θέσεις μάχης καλύτερα στην επόμενη δορυφορική φωτογραφία.

Πηγή: Google.com

Στο κεντρικότερο σημείο της βάσης μπορεί κανείς να βρει κάτι που μοιάζει (ειδικά παρατηρώντας τη σκιά του) με πύργο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας που ακριβώς από πίσω του έχει δρόμους που οδηγούν σε δέκα υπόστεγα αεροχημάτων. Πιθανόν εκεί να βρίσκονται τα ελικόπτερα της βάσης. Βλέπετε τη σχετική δορυφορική φωτογραφία παρακάτω.

Πηγή: Google.com

Προτού μεταβούμε στη γενική εικόνα βάση των δορυφορικών παρατηρήσεων μας, αξίζει να αναφέρουμε ότι κοντά στη βάση υπάρχει και ένα μικρό νησί που φαίνεται να έχει συνδεθεί με κάποια υποθαλάσσια εγκατάσταση. Βλέπετε πως φαίνονται κάποια λευκά τμήματα ανάμεσα στο ηπειρωτικό τμήμα της βάσης και το νησί.

Πηγή: Google.com

Άρα κλείνοντας, ακολουθεί μία πολύ γενική εικόνα από τις δορυφορικές παρατηρήσεις μας σε αυτή τη πραγματικά πολύ μεγάλη ναυτική βάση της Τουρκίας στο Αιγαίο. Φυσικά και υπάρχουν πολλές ακόμα λεπτομέρειες που δε συμπεριλάβαμε αλλά τουλάχιστον αυτό δίνει μία γενική εικόνα της ναυτικής βάσης Ακσάζ.


Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)
https://defensegr.wordpress.com/2017/06/06/tourkikh-naytikh-bash-aksaz/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T5mlRx