Γιοκ στις γερμανικές επισκέψεις στο Ιντσιρλίκ
Δεν γεφυρώθηκαν οι διαφορές Γερμανίας και Τουρκίας με την επίσκεψη του Γερμανού υπ. Εξ. Ζ. Γκάμπριελ στην Άγκυρα ενώ η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ αναβλήθηκε λόγω φόρτου εργασίας του δεύτερου.
Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ φθάνει στην Τουρκία σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη χρονική στιγμή, όχι μόνο για τις τουρκοευρωπαικές σχέσεις αλλά και για τις ισορροπίες στην Μέση Ανατολή, ύστερα από την απόφαση χθες έξι αραβικών χωρών της περιοχής, Σαουδικής Αραβίας, Μπαχρέιν, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αιγύπτου, Υεμένης και Λιβύης, να διακόψουν άμεσα τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ με το οποίο η Τουρκία διατηρεί στενότατες σχέσεις.
Προτεραιότητα του κ Γκάμπριελ είναι η εξομάλυνση των διμερών προβλημάτων. Η Τουρκία είναι δυσαρεστημένη με τη Γερμανία για τη χορήγηση ασύλου σε τούρκους στρατιωτικούς, οπαδούς του Γκιουλέν, για την άρνηση του Βερολίνου να επιτρέψει πολιτικές συγκεντρώσεις τούρκων πολιτικών σε γερμανικό έδαφος για το δημοψήφισμα της 30ης Απριλίου και γιατί επιτρέπει την δράση του ΡΚΚ στο έδαφός της. Για το τελευταίο, ο κ. Γκάμπριελ έδειξε υποχωρητική διάθεση, δηλώνοντας σε γερμανική εφημερίδα ότι «είναι απόλυτα και δικό μας συμφέρον να μην επιτρέψουμε τη δράση του ΡΚΚ στο έδαφός μας και να αποκόψουμε τους οικονομικούς του πόρους».
Στη συνέντευξη Τύπου των δυο υπουργών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία και η Γερμανία είναι δυο σημαντικοί σύμμαχοι, οι σχέσεις τους επηρεάζονται αρνητικά από τα περιφερειακά προβλήματα και θα πρέπει όπως είπε «να κάνουμε βήματα για τη βελτίωσή τους. Η Γερμανία είναι ένας μεγάλος εμπορικός και τουριστικός εταίρος. Αν η Γερμανία δείξει θετική στάση απέναντί μας θα κάνουμε και εμείς το ίδιο».
Η μετακίνηση των Γερμανών στρατιωτών είναι αναπόφευκτη
Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στη δράση και την προπαγάνδα του ΡΚΚ στο γερμανικό έδαφος που βλάπτει τον τουρκικό λαό. Ειδικά για τα φερόμενα μέλη του κινήματος Γκιουλέν, είπε ότι Τούρκοι στρατηγοί από την Ελλάδα ζητούν άσυλο στη Γερμανία και «καθώς φτάνουμε στην επέτειο της πραξικοπήματος δεν θέλουμε να έχουμε τέτοια προβλήματα.»
Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι συζητήθηκε η βελτίωση των πολιτιστικών, οικονομικών, εμπορικών σχέσεων, αλλά στο το θέμα της επίσκεψη του Ιντσιρλίκ, είπε ότι δεν είναι δυνατή η επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ στο άμεσο μέλλον, μπορεί όμως είπε να γίνει μόνο μια επίσκεψη προς το παρόν στην νατοϊκή αεροπορική βάση στο Ικόνιο.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε ότι λυπάται για την άρνηση της Άγκυρας σχετικά με το Ιντσιρλίκ και τόνισε ότι το Βερολίνο θα αξιολογήσει την πρόταση για το Ικόνιο. Ανέφερε ακόμη ότι η Γερμανία δεν έχει άλλη εναλλακτική παρά την μετακίνηση των στρατιωτών της αλλά συμπλήρωσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση, επειδή όπως είπε «θέλουμε να επιλύσουμε το θέμα με ειρηνικό τρόπο». Αν και δεν υπάρχει συμφωνία για τη χαλάρωση της βίζας για τούρκους πολίτες στην ζώνη του Σέγκεν, ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξει κάποια διευκόλυνση για επισκέψεις τούρκων επιστημόνων και επιχειρηματιών, υποσχέθηκε συνεργασία στο θέμα του ΡΚΚ και για το θέμα των ύποπτων γκιουλενιστών και άλλων υπόπτων η Γερμανία δήλωσε πως αναγνωρίζει το αίτημα της Τουρκίας για την εξέταση 4.500 υποθέσεων αλλά αυτό αποτελεί απόφαση της γερμανικής δικαιοσύνης.
Αριάνα Φερεντίνου, Κωνσταντινούπολη dw
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου