Ο συμβιβασμός του Eurogroup και η στάση της Bundestag
Ανακούφιση επικρατεί στη Γερμανία για τη συμφωνία που επετεύχθη στο Λουξεμβούργο για την Ελλάδα αλλά και αβεβαιότητα για το αν θα πρέπει να επικυρωθεί από τη γερμανική βουλή.
«Η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει τη χθεσινή συμφωνία του Eurogroup», η οποία θα συμβάλει στην 'ενδυνάμωση' της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, δήλωσε το μεσημέρι στο καθιερωμένο μπρίφινγκ της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκε και η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, η οποία περιελάμβανε όμως ορισμένες διατυπώσεις που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως αιχμές προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Το γεγονός ότι επιτεύχθηκε μια συμφωνία μετά από «πολύμηνη καθυστέρηση» είναι μια «καλή είδηση», τόνισε ο κ. Σέφερ. Η Ελλάδα θα αποκτήσει κατά αυτόν τον τρόπο τα περιθώρια «να σταθεί μετά το τέλος του προγράμματος στα δικά της πόδια.» Για να πετύχει όμως αυτό «θα πρέπει να αποφευχθούν και άλλες αβεβαιότητες» επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Συζήτηση στη γερμανική βουλή
Γ. Καρς: Η συμφωνία στο Eurogroup παραβιάζει την εντολή της γερμανικής βουλής
Η ευχή αυτή μάλλον δεν θα εκπληρωθεί. Βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού όπως ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Γιοχάνες Καρς και ο χριστιανοδημοκράτης Κρίστιαν φον Στέτεν επέκριναν σήμερα την απόφαση του Eurogroup επειδή δεν συμπεριλαμβάνει την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτή όμως ήταν η προϋπόθεση που είχε θέσει η γερμανική βουλή ώστε να συμμετάσχει η Γερμανία στο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Επειδή, λοιπόν, η χθεσινή συμφωνία εκταμίευσης δεν κινείται στο πλαίσιο της εντολής που είχε δώσει η γερμανική βουλή, δεν αρκεί το θέμα να απασχολήσει μόνο την επιτροπή Προϋπολογισμού.Θα πρέπει, σύμφωνα με τους βουλευτές, να συζητηθεί και να εγκριθεί από την Ολομέλεια του γερμανικού κοινοβουλίου.
Με αυτή την άποψη διαφωνεί το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Όπως επιχειρηματολόγησε η εκπρόσωπός του Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν στο μπρίφινγκ, η χθεσινή συμφωνία δεν συνιστά «ουσιαστική» αλλαγή της εντολής. Και αυτό επειδή η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, «δεσμεύτηκε» να επικυρώσει και τυπικά το επόμενο διάστημα τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Βέβαια, όπως τόνισε η κ. φον Τίζενχαουζεν, είναι θέμα των αρμόδιων οργάνων της γερμανικής βουλής να αποφασίσουν πώς ακριβώς θα χειριστούν το όλο θέμα.
Πάντως, ανεξάρτητα από το συμπέρασμα στο οποίο θα καταλήξει η Επιτροπή Προϋπολογισμού, θα πρέπει να θεωρηθεί σίγουρο ότι το ελληνικό ζήτημα θα απασχολήσει ξανά τη γερμανική βουλή. Τουλάχιστον το κόμμα η Αριστερά φαίνεται αποφασισμένο να θέσει το θέμα στην ημερησία διάταξη της επόμενης εβδομάδας.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου