Η γενική διευθύντρια του ταμείου μιλά στη Handelsblatt και αποκαλύπτει τη φιλοσοφία της πιθανής συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με κόφτη στη χρηματοδότηση εν αναμονή της ρύθμισης του χρέους
Το ΔΝΤ προτίθεται να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα να δώσει περισσότερο χρόνο στους Ευρωπαίους πιστωτές της χώρας προκειμένου να υπάρξει κατάληξη για το χρέος, σημειώνει σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt η γενική διευθύντρια του ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.Η τοποθέτηση αυτή επιβεβαιώνει το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του "Πρώτου Θέματος" για την ισχυρή πιθανότητα συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με το δικό του μνημόνιο αλλά χωρίς εκταμίευση δόσεων μέχρι να υπάρξει δέσμευση των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του χρέους.
Οι δηλώσεις της κυρίας Λαγκάρντ αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου και των προσδοκιών της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει διευθέτηση για το χρέος. «Αν οι πιστωτές δεν είναι στο σημείο να συμφωνούν ή να σέβονται τις υποθέσεις μας, αν χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτάσουν σε αυτό το σημείο, μπορούμε αυτό να το αναγνωρίσουμε και να τους δώσουμε αυτό τον χρόνο» δηλώνει χαρακτηριστικά η κυρία Λαγκάρντ.
Στην ίδια συνέντευξη η γενική διευθύντρια του Ταμείου λέει ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να «δανείσει» το όνομά του στον επόμενο γύρο του ελληνικού προγράμματος προσθέτοντας ότι μια πραγματική καταβολή χρημάτων εξακολουθεί να συνδέεται με την αποδοχή της ελάφρυνσης του χρέους. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ μίλησε επίσης για την ανάγκη επέκτασης των ωριμάνσεων, αλλά και αναβολής πληρωμής των τόκων των ελληνικών δανείων, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.
Με βάση και την επίσημη πια σκιαγράφηση της φυσιογνωμίας του νέου προγράμματος,
το πιθανότερο σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr είναι ότι θα συνοδεύεται από μια Εκθεση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) περίπου όμοια με αυτή που δημοσιεύτηκε φέτος τον Φεβρουάριο (στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Αρθρου 4), η οποία θα λέει ότι το ελληνικό χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο. Εξαιτίας του μη βιώσιμου χαρακτήρα του θα υπάρχει και ένας όρος που θα προσθέτει ότι η επόμενη δόση θα ξεκλειδώσει όταν οι Ευρωπαίοι δεσμευτούν εκ νέου για το χρέος.
Όπως Μεξικό, Εκουαδόρ, Ακτή Ελεφαντοστού
Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ προσφέρει πρόγραμμα χωρίς λεφτά μέχρι να κρίνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Το σκηνικό έχει επαναληφθεί κατά την κρίση χρέους στη Λατινική Αμερική τη δεκαετία του 1980 με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μεξικό το 1986. Αντίστοιχα προγράμματα στη δεκαετία του 1980 είχαν εκτός του Μεξικού, το Εκουαδόρ και η Ακτή Ελεφαντοστού. Ήταν πρακτική του Ταμείου σε περιπτώσεις που δεν είχε εξασφαλιστεί η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών μίας χώρας. Αφορούσε αποκλειστικά χώρες της Λ. Αμερικής και τς Αφρικής. Συνήθως απέμενε να διακανονιστούν λεπτομέρειες μεταξύ των φορέων που εμπλέκονταν στο δανεισμό του Κράτους (π.χ. Paris Club). Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ έδινε 30 ημέρες προθεσμία προκειμένου να ενεργοποιηθεί η χρηματοδότηση. Στην περίπτωση της Ελλάδας βέβαια γίνεται… για τα μάτια του κόσμου (δεν αρκούν τρεις μήνες, ίσως ούτε ένας χρόνος).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου