Τι προβλέπει το Plan B των Ευρωπαίων αν δεν υπάρξει συμφωνία
Το σχέδιο έχει συζητηθεί στο περιθώριο του τελευταίου Eurogroup
Ένα Plan B έχουν αρχίσει να συζητούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, έπειτα από το ναυάγιο του τελευταίου Eurogroup, το οποίο θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή από το φθινόπωρο. Σύμφωνα με πληροφορίες», αυτό το εναλλακτικό πλάνο προβλέπει: Το ΔΝΤ δεν θα βρίσκεται πλέον στο «μπροστινό κάθισμα» του ελληνικού προγράμματος. Η ελάφρυνση χρέους θα καταλήξει να είναι μικρότερη. Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για μετά τη λήξη του προγράμματος, στο οποίο επέμενε το Ταμείο. Το συγκεκριμένο σχέδιο, όπως είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην εφημερίδα, συζητήθηκε για πρώτη φορά στο περιθώριο του Eurogroup της 22ας Μαΐου. Με βάση αυτό, το φθινόπωρο και πριν ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, μπορεί να αποφασιστεί ότι το ΔΝΤ δεν θα μετάσχει, καθώς απαιτεί μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από αυτή που προτίθενται να δώσουν οι Ευρωπαίοι. Ετσι, η Γερμανία δεν θα χρειαστεί να κάνει μία επώδυνη πολιτικά για το Βερολίνο ελάφρυνση και το Ταμείο θα κρατήσει την αξιοπιστία του.
Αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, θα πρέπει να καταρτιστεί ένα καινούριο πρόγραμμα αντικαθιστώντας το υφιστάμενο. Αυτό δεν αναμένεται να έχει νέα μέτρα και είναι ξεκάθαρο ότι η επίβλεψη της εφαρμογής θα είναι σε γερμανικά χέρια, κάτι που θα κάνει το πρόγραμμα εξίσου, αν όχι πιο δύσκολο από αν συμμετείχε το Ταμείο, αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα.
Αν τον σχέδιο αυτό γίνει πραγματικότητα, τότε αναμένεται οι Ευρωπαίοι να δεχθούν να μην γίνουν περικοπές συντάξεων ους 1% του ΑΕΠ το 2019, αλλά να διατηρήσουν τη μείωση του φορολογικού ορίου που απαίτησε το ΔΝΤ. Ομως, το βασικό μειονέκτημα για την Ελλάδα είναι πως με αποχώρηση του Ταμείου, η συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους θα είναι πολύ μικρότερη από αυτή που θα εξασφάλιζε η συμμετοχή του ΔΝΤ.
Την ίδια στιγμή μια διεισδυτική ανάλυση υπό τη μορφή ερωταπαντήσεων έχει τη δυνατότητα να διαβάσει ο αναγνώστης του περιοδικού Der Spiegel που κυκλοφορεί αύριο Σάββατο. Και θα διαπιστώσει και πάλι ότι, όπως και σε πολλά προηγούμενα άρθρα του γερμανικού τύπου, για την καθυστέρηση στη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτήν τη φορά δεν φταίει η ελληνική πλευρά αλλά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το ΔΝΤ. Ο αρθρογράφος τολμά την πρόβλεψη ότι αυτή η διαμάχη θα έχει αίσιο τέλος. «Πιθανότατα θα δούμε άλλον ένα συμβιβασμό» γράφει. «Οι Ευρωπαίοι θα γίνουν λίγο πιο συγκεκριμένοι στο πως θα αντιμετωπίσουν την Ελλάδα του χρόνου, ίσως παράταση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση επιτοκίων…τα πιθανά αυτά μέτρα αν τα δει κανείς μακροχρόνια, αγγίζουν ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας. Το ΔΝΤ θα ικανοποιηθεί και θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα. …Αλλά με όλα αυτά θα μπει τέλος στην ατέλειωτη ελληνική τραγωδία;» θέτει την επίμαχη ερώτηση ο γερμανός αρθρογράφος. «Μάλλον όχι» απαντά. «Η διαρκής κρίση της χώρας δεν βασίζεται στην έλλειψη ρευστότητας, οι δανειστές φρόντισαν πάντα για ρευστό. Η χώρα υποφέρει από μια δυσλειτουργική κρατική δομή και μια ανίκανη και απρόθυμη πολιτική τάξη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αρέσκεται στο να μετακινεί την καταστροφική κατάσταση στη μισητή πολιτική λιτότητας. Βέβαια, σε λιτότητα υποβλήθηκαν κι άλλες χώρες, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρο, αλλά μπόρεσαν να βγουν στις αγορές και να δανειστούν χρήματα, μερικές μάλιστα αναπτύσσονται πιο γρήγορα από ότι η Γερμανία» υπενθυμίζει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου