Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Η μεγάλη ευκαιρία για την ανακήρυξη ΑΟΖ - Όλοι απομονώνουν την Τουρκία

Η μεγάλη ευκαιρία για την ανακήρυξη ΑΟΖ - Όλοι απομονώνουν την Τουρκία - Έχει τα «κότσια» η κυβέρνηση;

    Παρασκευή, 16 Ιούνιος 2017 14:35
    Η μεγάλη ευκαιρία για την ανακήρυξη ΑΟΖ - Όλοι απομονώνουν την Τουρκία - Έχει τα «κότσια» η κυβέρνηση;

    Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

    Mια μοναδική ευκαιρία δημιουργείται για την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες μετά την διπλωματική απομόνωση του Κατάρ και την ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας με αφορμή την εισαγγελική δίωξη της Ουάσιγκτον κατά 12 «μπράβων» του Ρ.Τ.Ερντογάν που «ξυλοφόρτωσαν» Κούρδους διαδηλωτές και τις «κορώνες» του Τούρκου προέδρου κατά του Ν.Τραμπ
    Την ίδια στιγμή όπως έκανε γνωστό το βράδυ της Πέμπτης με ανάρτησή του στο Twitter ο Νίκος Κοτζιάς, η ελληνική σημαία υψώθηκε στην αιγυπτιακή Πρεσβεία στο Κατάρ. Η Ελλάδα αποκτά φωνή στον αραβικό κόσμο μαζί με την Αίγυπτο
    Η κίνηση είναι υψηλού συμβολισμού αλλά και ουσίας καθώς χιλιάδες Αιγύπτιοι εργαζόμενοι θα διεκπαιρεώνουν τις δουλειές τους διαμέσου της Ελλάδος.
    Η Αίγυπτος με την κίνηση δίνει μια μεγάλη ευκαιρία στην Ελλάδα να προχωρήσει στην ανακήρυξη της ΑΟΖ εδώ και τώρα που ο διπλωματικός συσχετισμός είναι εναντίον της Άγκυρας
    Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε σήμερα αργά το βράδι πως θα ανταποδώσει πολιτικά τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσαν οι αμερικανικές αρχές σε βάρος στελεχών της ομάδας ασφαλείας του προέδρου της Τουρκίας.
    Η κίνηση Ν.Τραμπ έδειξε για πρώτη φορά στην σύγχρονη αμερικανική πολιτική ιστορίαν ότι δεν θα είναι πλέον ανεκτές οι συμπεριφορές του Τούρκου προέδρου, επιβεβαιώνοντας την άποψη του γράφοντα ότι εάν δεν υπήρχε ο Ρ.Τ.Ερντογάν «θα έπρεπε να εφευρεθεί».
    Όλοι θέλουν την Τουρκία αλλά κανείς τον συγκεκριμένο Τούρκο πρόεδρο. Για την Ελλάδα ο πρόεδρος αυτός είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο οι Δυτικοί δεν έχουν υποστηρίξει ξεκάθαρα τις τουρκικές θέσεις εναντίον των εθνικών μας συμφερόντων.
    Το Ισραήλ από την άλλη διεξήγαγε την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα άσκηση με την Κύπρο στα εδάφη της Μεγαλονήσου όπους 400 Sayeret Matkal συμμετείχαν σε «απελευθέρωση» χωριού από επίθεση του κατοχικού τουρκικού Στρατού.
    «Πολλά υποσχόμενο έργο», που «θα μπορούσε να αποτελέσει ενεργειακή επανάσταση», χαρακτήρισε χθες ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον αγωγό East Med, ο οποίος θα μεταφέρει στην Ευρώπη φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ μέσω Κύπρου και Ελλάδας, προσφέροντας απόλυτη γεωστρατηγική κάλυψη έναντι της Τουρκίας.
    Κάτι που φυσικά μένει να αποδειχθεί, κατά πόσον δηλαδή το Ισραήλ θα θελήσει ή θα μπορέσει να αντιταχθεί ενεργά σε τυχόν προσπάθεια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να μπλοκάρουν το έργο που υποστηρίζει η Αγκυρα ότι περνά μέσα από την δική τους υφαλοκρηπίδα.

    Οι δηλώσεις έγιναν μετά την υπογραφή της Διακήρυξης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, στη Θεσσαλονίκη και της ολοκλήρωσης των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου.
    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στη Θεσσαλονίκη, την οποία χαρακτήρισε «συμβολική πόλη» σε σχέση με την εβραϊκή κοινότητά της. «Στο παρελθόν η Θεσσαλονίκη υπήρξε μια πόλη όπου είχαμε την εβραϊκή κοινότητα για 2.000 χρόνια. Ήταν εδώ ένα χωνευτήρι της εβραϊκής, της χριστιανικής και της μουσουλμανικής κοινότητας», τόνισε.

    Ο ίδιος επισήμανε ότι «η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα είναι δύο πόλεις που υπερασπίζονται τις δικές μας αξίες, τις αξίες των ίσων δικαιωμάτων και των διαφορετικών σημείων, τα οποία μας ενώνουν. Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ είναι μαζί σ' αυτή την οπτική. Έχουμε ένα κοινό έδαφος που συνενώνται διαφορετικές κουλτούρες. Το παρελθόν έχει την παρουσία του εδώ περισσότερο από ποτέ. Υπάρχουν πολλές αναμνήσεις από τη Θεσσαλονίκη για πολλές οικογένειες από το παρελθόν κι ένας εκ των υπουργών μας, που βρίσκεται εδώ σήμερα, προέρχεται από μία οικογένεια που ζούσε κάποτε εδώ. Ξέρουμε την τραγωδία, ξέρουμε τι έχει συμβεί στο παρελθόν. Εμείς κοιτάμε το παρελθόν σε σχέση με το παρόν, νομίζω ότι υπάρχει κάτι που πάντα με συνέπαιρνε».
    Από τους σημαντικότερους πυλώνες της στρατηγικής συνεργασίας μας ο τομέας της ενέργειας, στον οποίο υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες, δεδομένων των γεωπολιτικών θέσεων των χωρών μας, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
    Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ο East Med υπογράφτηκε και το μόνο που μένει τώρα είναι να γεμίσει με φυσικό αέριο. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να ανακηρυχθεί η ΑΟΖ όλων. Ισραήλ και Αίγυπτος δείχνουν πολιτικά, διπλωματικά αλλά και στρατιωτικά έτοιμες να στηρίξουν τους «αδύναμους» κρίκους της Ελλάδας και της Κύπρου.
    Οι πολιτικές τους ηγεσίες έχουν τα «κότσια»;

    Σχετική Ενημέρωση EL.GR

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

    Καιρός: Πλημμύρες και διακοπές ρεύματος από την κακοκαιρία – Σε ποιες περιοχές χιόνισε

      ΕΛΛΑΔΑ 20 Απριλίου 2024 | 08:43 Τα φαινόμενα θα ενταθούν σήμερα σε ορισμένες περιοχές νωρίς το μεσημέρι Σύνταξη ΙΝ Ακρόαση άρθρου A A Δύσκ...