Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

«Σπάει» το βράδυ ο καύσωνας, με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας τη Δευτέρα

«Σπάει» το βράδυ ο καύσωνας, με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας τη Δευτέρα

Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε: 
KAYSWNAS
Εκτύπωση
Τους 43 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να φτάσει σήμερα Κυριακή το θερμόμετρο σε αρκετές περιοχές της χώρας - ωστόσο μικρή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται στα δυτικά και από το βράδυ στα βόρεια, ενώ σημαντική πτώση αναμένεται να σημειωθεί τη Δευτέρα.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, στην Αττική η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί από τους 25 ως τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Θεσσαλονίκη από τους 22 ως τους 41- ωστόσο, στη συμπρωτεύουσα αναμένονται βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά, φαινόμενα που θα ενταθούν το βράδυ.
Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί από 22 έως 42 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Μακεδονία. Όσον αφορά στη δυτική Ελλάδα (νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος) στην Ήπειρο θα κινηθεί μεταξύ 20 και 35 βαθμών, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 38 και στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο από 25 ως 43 βαθμούς Κελσίου. Στο Ιόνιο από 20 έως 33 βαθμούς.
Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησο, αναμένονται θερμοκρασίες από 22 έως 43 βαθμούς Κελσίου, και σε Κυκλάδες και Κρήτη από 27 έως 40 και στην Κρήτη τοπικά έως 42 βαθμούς. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί από 26 έως 40 και πιθανόν έως 41 βαθμούς Κελσίου.
Τη Δευτέρα αναμένεται να «σπάσει» ο καύσωνας, με τη θερμοκρασία σε σημαντική πτώση. Σε δημοσίευσή του στον λογαριασμό του στο Facebook το Σάββατο, o μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει πως από Δευτέρα σταδιακά θα πέσει η θερμοκρασία κατά 10°C σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, ενώ την Τρίτη θα υποχωρήσει κι άλλο λόγω της ενίσχυσης του μελτεμιού στο Αιγαίο.  
Αναλυτικότερα, στα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα και από τα δυτικά. Στα υπόλοιπα, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Μέτρα προστασίας του πληθυσμού και ειδικά των ευάλωτων ομάδων έχουν λάβει οι περισσότεροι δήμοι, ενώ σχέδιο εκτάκτων αναγκών έχει θέσει σε εφαρμογή ο δήμος Αθηναίων: Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ανοιχτές θα παραμείνουν έως τις 8 το βράδυ οι εννέα κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας, ενώ σε 24ωρη λειτουργία για παροχή πληροφοριών βρίσκεται ο τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός του δήμου 1595.
Υπέρβαση των ορίων ενημέρωσης και συναγερμού για το όζον
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε πως, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Αθήνας, υπήρξε υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης (180 μg/m3) για το όζον. 

Για το λόγο αυτό παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού: «Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Αναμένεται η μείωση των τιμών όζοντος αργά το απόγευμα.​

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Οι Ρώσοι διέλυσαν τις σιδηροδρομικές υποδομές του Ντνίπρο και του Κριβί Ριχ Είχε προηγηθεί χθες η καταστροφή δύο συστοιχιών S-300 για να καταστραφεί η αεράμυνα των περιοχών 20.04.2024 | 08:12

  Θεόφραστος Ανδρεόπουλος  |  email: andreopoulos@pronews.gr Ένα ακόμα συντριπτικό πλήγμα κατά των Oυκρανών πραγματοποίησαν οι ρωσικές πυραυ...