Τρίτη, 4 Ιουλίου 2017

Δείτε τι έκανε η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία στο γεωτρύπανο της TOTAL στην Κύπρο

Δείτε τι έκανε η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία στο γεωτρύπανο της TOTAL στην Κύπρο

  Τρίτη, 04 Ιούλιος 2017 18:38
  Δείτε τι έκανε η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία στο γεωτρύπανο της TOTAL στην Κύπρο

  Της Λίνας Ακριβοπούλου

  Μια εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα είναι το γεγονός ότι η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία για δέκα ημέρες (4 Ιουλίου - 14 Ιουλίου), έχει δεσμεύσει σχεδόν ολόκληρη την περιοχή του FIR Αθηνών νότια της Κρήτης και ανατολικά μέχρι τα όρια με το FIR Λευκωσίας, για να εκτελέσουν αεροπορική άσκηση με τις ΗΠΑ σε περιοχή που θέλει να διεκδικήσει η Τουρκία αποστέλλοντας σαφές «μήνυμα».
  Συγκεκριμένα με την ΝΟΤΑΜ Α1607/17 η περιοχή που βρίσκεται μέσα στις συντεταγμένες που αναφέρονται θα είναι δεσμευμένη για άσκηση της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και καλούνται όλα τα αεροσκάφη που δεν μπορούν να πετάξουν από άλλη διαδρομή να λάβουν ειδική άδεια.
  Κατά το δεκαήμερο αυτό  δεκάδες μαχητικά της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας θα εκτελέσουν πλήθος ασκήσεων στην εν λόγω περιοχή στέλνοντας παράλληλα ένα σαφές μήνυμα ισχύος στην Άγκυρα να μην επιχειρήσει το οτιδήποτε.
  Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινό δημοσίευμα του «Φιλελεύθερος» φιλοξενήθηκε η δήλωση του Γενικού Διευθυντή της Total E&P Κύπρου Ιβ Γκροζιάν, ότι «το πλοίο – γεωτρύπανο West Capella βρίσκεται ήδη εν πλω και αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο στις 12 Ιουλίου».
  Η γεώτρηση, πρόσθεσε, αναμένεται να διαρκέσει γύρω στους 2-3 μήνες και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν κάποια στιγμή τον επόμενο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και αμέσως μετά να συνεχιστούν οι εργασίες για έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων.
   
  Μετά από σχεδόν μια εβδομάδα από τον κατάπλου του στη Μεγαλόνησο και αφου πρώτα γίνουν κάποιες δοκιμές  θα αρχίσει κανονικά η γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονησίφορος», του τεμαχίου 11, που αναμένεται να φτάσει  σε βάθος 3.500 με 4.000 μέτρα.
  Ήδη από τις 26/6 η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε τη NAVTEX 240/17  με την οποία δεσμεύει την περιοχή στην οποία θα διεξαχθεί η γεώτρηση από το West Capella από τις 10 Ιουλίου 2017 μέχρι 15 Οκτωβρίου του 2017.
  Η συγκεκριμένη δέσμευση της περιοχής από την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ δείχνει ότι προτάσσει μια «ασπίδα» έναντι των απειλών της Τουρκίας, με σκοπό να διασφαλίσει πως δεν θα υπάρξουν παρατράγουδα από την πλευρά της την περίοδο που θα φτάνει το τρυπάνι στην Κύπρο και τις ημέρες που θα ξεκινήσει η γεώτρηση. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, το Ισραήλ χρησιμοποιεί την Πολεμική του Αεροπορία, η οποία θεωρείται ως ο ισχυρότερος κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων του.

  Σχετική Ενημέρωση EL.GR

  Επικυρώνεται σήμερα από τη Βουλή της πΓΔΜ η συμφωνία με την Ελλάδα

  Το φθινόπωρο το δημοψήφισμα Επικυρώνεται σήμερα από τη Βουλή της πΓΔΜ η συμφωνία με την Ελλάδα Newsroom   Δημοσίευση 20.06.2018 ...