Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017

Ώρα μηδέν για την κυπριακή ΑΟΖ: Οι "ζώνες επικινδυνότητας"

Ώρα μηδέν για την κυπριακή ΑΟΖ: Οι "ζώνες επικινδυνότητας" - Πότε προβλέπεται επέμβαση (ΒΙΝΤΕΟ)

  Κυριακή, 16 Ιούλιος 2017 18:20
  Ώρα μηδέν για την κυπριακή ΑΟΖ: Οι "ζώνες επικινδυνότητας" - Πότε προβλέπεται επέμβαση (ΒΙΝΤΕΟ)

  Δεν αποκλείουν το χειρότερο σενάριο οι ιθύνοντες της TOTAL.

  Το πρώτο τρυπάνι του “West Capella” μπήκε ήδη, με την Κυπριακή Δημοκρατία να μην θεωρεί ως "μεγάλη" την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή νότια της Μεγαλονήσου.
  Συγκεκριμένα η Λευκωσία δεν έχει κηρύξει συναγερμό, αλλά βρίσκεται πάντα σε επιφυλακή. 
  Για πρώτη φορά μάλιστα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας οι τελικές "ζώνες ασφαλείας", πράγμα που καταμαρτυρά την σοβαρότητα της κατάστασης, με το τουρκικό ερευνητικό "Barbaros" να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις εξέδρες εξόρυξης.
  Αναλυτικά οι "ζώνες επικινδυνότητας - ασφάλειας":
  Κιτρινη ζώνη
  Στην ζώνη αυτή δίνεται απλά μία προειδοποίηση από την κυπριακή φρουρά, στην περίπτωση που τουρκικό σκάφος πλησιάσει τις εξέδρες εξόρυξης και "σπάσει" το όριο ασφαλείας των 15 ναυτικών μιλίων. 
  Πορτοκαλί ζώνη
  Τα όρια εδώ μικραίνουν ακόμη περισσότερο (10 ναυτικά μίλια) και οι προειδοποιήσεις γίνονται πιο συχνές. 
  Κόκκινη Ζώνη
  Η λεγόμενη και ως "εσωτερική ζώνη επιτήρησης", η οποία δεν ξεπερνάει τα 5 ναυτικά μίλια. Σε αυτήν την περίπτωση ένα από τα συνοδευτικά πλοία του «West Capella» έχει το δικαίωμα παρέμβασης, εμποδίζοντας ακόμη και με την χρησιμοποίηση όπλων το τουρκικό σκάφος.
  Η τελευταία περίπτωση μάλιστα θεωρείται αρκετά πιθανή τόσο από την Ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και από την γαλλική TOTAL, έχοντας ήδη λάβει τα μέτρα τους για το ερχόμενο διάστημα.
  Την ίδια ώρα το τουρκικό Barbaros "κόβει...βόλτες" μεταξύ οικοπέδου 6 και 7, παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις του «West Capella». Η μη έκδοση μάλιστα ΝΑVTEX, είναι απόρροια των απρόβλεπτων κινήσεων των Τούρκων στην περιοχή. 
  Οι επόμενες ώρες σε κάθε περίπτωση θα είναι κρίσιμες.

  Σχετική Ενημέρωση ΕL.GR

  Επικυρώνεται σήμερα από τη Βουλή της πΓΔΜ η συμφωνία με την Ελλάδα

  Το φθινόπωρο το δημοψήφισμα Επικυρώνεται σήμερα από τη Βουλή της πΓΔΜ η συμφωνία με την Ελλάδα Newsroom   Δημοσίευση 20.06.2018 ...