Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Πώς Γερμανοί και Ευρωπαίοι «έστησαν» βιομηχανία κερδών με το ελληνικό χρέος


«Είναι πολλά τα λεφτά Άρη»: Πώς Γερμανοί και Ευρωπαίοι «έστησαν» βιομηχανία κερδών με το ελληνικό χρέος





Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
·         

Ακόμα υπάρχουν πολλοί στην χώρα αυτή που θεωρούν την Γερμανία φιλάνθρωπο που δανείζει την Ελλάδα και την κρατάει «ζωντανή» εν μέσω ενός υπέρογκου χρέους αγνοώντας ότι το γερμανικό κράτος έχει κερδίσει από τα δάνεια που έχει δώσει 1,3 δισ. ευρώ σε τόκους κατά την περίοδο 2010-2016. 
Το όμορφο στην όλη υπόθεση είναι ότι τον υπολογισμό μας έκανε την χάρη να τον κάνει ένας βουλευτής των Γερμανών Πρασίνων ο Σβεν Κρίστιαν Κίντλερ ο οποίος δήλωσε κιόλας ότι: «Η είσπραξη των τόκων είναι φυσικά νόμιμη όχι όμως και ηθική. Τέτοια κέρδη πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. Οχι μόνο επειδή είναι ανήθικο να εκμεταλλεύεται κανείς τη χρεοκοπία της. Αλλά και επειδή το Eurogroup αποφάσισε το 2013 αυτή την επιστροφή». 
Το ακούσατε τι είπε; Η Γερμανία κερδίζει από την χρεοκοπία μας! Και αυτοί οι καταπληκτικοί τύποι καθημερινά μας διαβάλλουν ως διεφθαρμένους και φοροφυγάδες εδώ και 7 χρόνια για να αυτοϋπνωτιστούμε όλοι μαζί και να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι καλά παθαίνουμε, καλά μας κάνουν.
Δείτε τώρα πως κερδίζουν οι δανειστές: Από τα διμερή δάνεια που πήρε η Ελλάδα το 2010 από τους εταίρους της στην ευρωζώνη μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν το διάστημα 2010-2012 οι κεντρικές τράπεζες των ίδιων χωρών με μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). 
Προσέξετε τώρα, δεν κερδίζουν μόνο οι Γερμανοί αλλά και όλοι οι Ευρωπαίοι που μας δάνεισαν για να «διασωθούμε»
Και οι χώρες αυτές είναι έτσι κερδισμένες από την ελληνική κρίση αναλόγως με τα δάνεια και τα ομόλογα στα οποία συμμετέχουν. Είναι σαφές ότι η Γαλλία και η Ιταλία που έχουν μεγάλες οικονομίες έχουν και το αντίστοιχο ύψος κερδών που ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Έλα όμως που ακόμα και η... Μάλτα κερδίζει τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ κέρδος τον χρόνο!
Ξεκούραστα έτσι!
Βάση των υπολογισμών αποτέλεσαν στοιχεία που παρουσίασε στη γερμανική Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν με αφορμή σχετική επερώτηση των Πρασίνων. «Η επερώτηση έφερε φρέσκο αέρα στη μουχλιασμένη συζήτηση περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» έγραψε η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard». Η Αυστρία, συνέχισε, εισέπραξε συνολικά 240 εκατ. ευρώ από τόκους, από τα οποία επέστρεψε τα 60 εκατ. στην Ελλάδα το 2013. 
Το μεγαλύτερο μέρος των άλλων 180 εκατομμυρίων εντάχθηκε στον προϋπολογισμό του αυστριακού κράτους, ενώ το υπόλοιπο έχει τοποτθετηθεί σε ειδικό λογαριασμό του ESM, δίπλα στα ανάλογα ποσά των άλλων χωρών-δανειστών, με στόχο να επιστραφεί κάποτε στην Ελλάδα. Φυσικά το κάποτε είναι πολύ μεγάλη ιστορία
Προκύπτουν όμως και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Για όσους δεν θυμούνται υπήρχε μια απόφαση ενός παλιού Eurogroup για επιστροφή αυτών των χρημάτων η οποία όμως «πάγωσε» το 2015 ύστερα από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διακόψει το δεύτερο πρόγραμμα. 
«Αυτό διέγραψε πρακτικά την υποχρέωση του Eurogroup για επιστροφή» λέει πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και «καθάρισαν»
Δεν έχουν πλέον καμία υποχρεώση εκτός εάν αποφασιστεί εκ νέου σε καινούριο Εurogroup αλλά που... κορόιδα είναι να ξαναλάβουν τέτοια απόφαση;
Το καλύτερο όμως έρχεται πάντα στο τέλος: Οι τόκοι από το 2015 και το 2016 μόνο για την Γερμανία έχουν πλέον οριστικά χαθεί για την Ελλάδα, επειδή εντάχθηκαν ενδιάμεσα στον κρατικό προϋπολογισμό. «Ξεχάστε τους εντελώς!» αανφέρει η πηγή. 
Ελπίδα για επιστροφή υπάρχει μόνο για τους «παγωμένους» τόκους στο ESM, καθώς και για όσους θα εισπραχθούν από το 2017 και μετά εάν βεβαίως τον Αύγουστο του 2018 κλείσει «επιτυχώς» το τρίτο πρόγραμμα και οι δανειστές εγκρίνουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μέσω της επιστροφής των τόκων αυτών καθώς περιλαμβάνονται μέσα στο πρόγραμμα της απομείωσης των χρεών.
Εν ολίγοις θα μας δώσουν αυτό που μας έδιναν προ διακοπής του δεύτερου προγράμματος
Προσέξτε τώρα τι λένε μέσα στην Γερμανία και συγκεκριμένα στην γερμανική Βουλή για τους τόκους αυτούς:
Οι εκπρόσωποι της συμπολίτευσης (Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες) αρνούνται την επιστροφή επικαλούμενοι την αναξιοπιστία του ελληνικού κράτους, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης (Αριστερά και Πράσινοι) την επικροτούν προβάλλοντας το ακριβώς αντίθετο. «Το Βερολίνο πρέπει να πάψει να χρησιμοποιεί την επιστροφή ως μέσο πολιτικού στραγγαλισμού της Αθήνας» επαναλαμβάνει κατά καιρούς ο κ. Κίντλερ. 
Το επιτελείο του Β.Σόιμπλε θεωρεί μάλιστα ότι οι παρακραρτηθέντες τόκοι είναι η «αποζημίωση» των δανειστών όπως αναφέρει tovima.gr και ο Νίκος Χειλάς. «Το ρίσκο τέτοιων δανείων είναι τόσο μεγάλο που θα δικαιολογούσε πολλαπλάσιο τόκο» τονίζει η πηγή.
Εξάλλου, προσθέτει, ο τόκος που εισπράττει η γερμανική τράπεζα ανάπτυξης KfW, η οποία παρείχε τα δάνεια τύπου EFSF στην Ελλάδα κατά εντολή της γερμανικής κυβέρνησης, είναι σχεδόν μηδαμινός – σήμερα κινείται γύρω στο 0,17%. «Το κέρδος της από αυτό είναι αστείο» λέει. 
Εντελώς «χαριστικά» είναι τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. «Ο ESM χρεώνει την Ελλάδα μόνο με τον εξαιρετικά χαμηλό τόκο που δανείζεται ο ίδιος στις αγορές – συν κάποια λειτουργικά έξοδα» προσθέτει!
Πέρα από όλα αυτά, συνεχίζει, ο μοχλός για την έξοδο από την κρίση δεν είναι μερικά επιπλέον δισεκατομμύρια, αλλά η ταχεία υλοποίηση των δομικών μεταρρυθμίσεων σε διοίκηση και οικονομία. 
Μια «μεταρρύθμιση» που και αυτή ως στόχο έχει την εισβολή των Γερμνανών στην ελληνική οικονομία και να «αρπάξουν» όλα τα «φιλέτα». Πως το έλεγε στην πασίγνωστη ελληνική ταινία με τον Ν.Κούρκουλο;
«Είναι πολλά τα λεφτά Άρη»

Πηγη. Pro news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις παραιτήσεις Σ.Παπασταύρου και Γ.Μπρατάκου «Μετά τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ήρθε σήμερα η σειρά των Γιάννη Μπρατάκου και Σταύρου Παπασταύρου» 28.03.2024 | 20:40

  Το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε α νακοίνωση  μετά τις παραιτήσεις του υπουργού Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου και του υφυπουργού παρ...