Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Live η συζήτηση για το Κυπριακό στην Ολομέλεια

Live η συζήτηση για το Κυπριακό στην Ολομέλεια

tsipras-vouli-630.jpg

Αλέξης Τσίπρας«Μπορέσαμε να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα να γίνουν και δικές της θέσεις οι θέσεις μας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας | ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Σε απευθείας μετάδοση από την Ολομέλεια η ενημέρωση της κυβέρνησης για τις τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό.
Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής υπέβαλε αίτημα για την ενεργοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής «για την ανακοίνωση ή δήλωση ενώπιον της Βουλής» και ζήτησε να ενημερώσει το Σώμα.

Αλ. Τσίπρας: «Μπορέσαμε να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα να γίνουν και δικές της θέσεις οι θέσεις μας»

«Η Τουρκία δεν είχε την πρόθεση να δεσμευτεί σε μια λύση η οποία θα επέτρεπε στην Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη», ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός.
«Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού συνεπάγεται πρώτα και κύρια άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου. Συνεπάγεται, με δυο λόγια, κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας στην προάσπιση αρχών και δικαιωμάτων και προσήλωσης στην οικοδόμηση μιας σχέσης που θα βασίζεται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και τον αμοιβαίο σεβασμό,
«Μένει βεβαίως να δούμε κατά πόσο και η Τουρκία θα αναγνωρίσει τη σημασία που έχει η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού για την ίδια, για τις σχέσεις μας, για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την ευρωπαϊκή προοπτική της, αλλά, βεβαίως, και τη σημασία για την ασφάλεια, τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», πρόσθεσε.
Είναι ίσως για πρώτη φορά, σε τόσο μεγάλο βαθμό, που οι θέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας για την επίλυση του Κυπριακού έγιναν και θέσεις της διεθνούς κοινότητας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και εξήγησε: «Δεν βρεθήκαμε όλο αυτό το διάστημα στη διαπραγμάτευση και στις συνομιλίες προκειμένου να ροκανίσουμε το χρόνο των διαπραγματεύσεων, για να παίξουμε το γνωστό παιχνίδι της επίρριψης των ευθυνών για την αποτυχία, αλλά αγωνιστήκαμε ειλικρινά υπέρ μιας λύσης που θα μπορεί να ωφελήσει το σύνολο του κυπριακού λαού, εξασφαλίζοντας ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν και ότι η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν οικοδομηθεί εις βάρος της ασφάλειας της άλλης».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την απόφαση της ελληνικής και της κυπριακής Βουλής, που ελήφθη τον Ιανουάριο του 2016, για την από κοινού πρόσβαση σε όλα τα ντοκουμέντα τα οποία ήρθαν στη γνώση και την κατοχή της ελληνικής Βουλής από το 1986 μέχρι το 1988, κατά τη διάρκεια της Εξεταστικής τότε Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου.
Η απόφαση αυτή ουδόλως σχετίζεται με την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό, διότι ελήφθη εδώ και πάρα πολύ καιρό, είπε ο πρωθυπουργός. Τη χαρακτήρισε «ανεκπλήρωτο χρέος» της ελληνικής Πολιτείας προς τον κυπριακό λαό, «ελάχιστο φόρο τιμής» και «ιστορική δικαίωση» προς όλους όσοι αγωνίστηκαν, αντιστάθηκαν και θυσιάστηκαν στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και στην εισβολή και κατοχή μέρους της Κύπρου από τις επιχειρήσεις του Αττίλα.

Κ. Μητσοτάκης; Δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τις πηγές της

«Λύση εκτός πλαισίου ΟΗΕ, plan B, plan C, καθώς και ό,τι άλλο υπονόησε η τουρκική πλευρά, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, είναι εκτός συζήτησης», ξεκαθάρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι στην παγκόσμια κοινή γνώμη όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται το δίκαιο των ελληνικών και κυπριακών θέσεων και υπερασπίστηκε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της, όπου και αν αυτές βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένης της ΑΟΖ.
Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι είναι επιθυμητές οι στέρεες, όπως είπε, σχέσεις, με την Τουρκία, στη βάση όμως του διεθνούς Δικαίου.
Κλείνοντας δήλωσε ότι στα εθνικά θέματα πρέπει να αποφεύγονται συμπεριφορές ρηχού εντυπωσιασμού, που θα δίνουν λαβή στην άλλη πλευρά. Η επίκληση της εθνικής ενότητας δεν μπορεί να αποτελεί σημαία ευκαιρίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Φ. Γεννηματά: Πρέπει να πέσει το τελευταίο τείχος της Ευρώπης

«Το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη πρέπει επιτέλους να πέσει. Σαράντα τρία χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή, σίγουρα δεν ξεχνάμε. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες. Επιμένουμε, παλεύουμε και διεκδικούμε λύση», υπογράμμισε με τη σειρά της η Φώφη Γεννηματά.
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε ότι στηρίζει για το Κυπριακό την εθνική γραμμή που υπάρχει και έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια η οποία, όπως είπε, στηρίζεται στην αλήθεια, τη δικαιοσύνη και το Διεθνές Δίκαιο και το συμφέρον του κυπριακού λαού.
«Στο θέμα των εγγυήσεων και ασφάλειας, ως Εγγυήτρια Δύναμη εμπλεκόμεθα άμεσα, σε στενή πάντα συνεργασία με τη Λευκωσία και με πλήρη σεβασμό των απόψεών της. Βασική μας κατευθυντήρια γραμμή για το Κυπριακό ήταν και παραμένει ότι “η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα στηρίζει”», τόνισε η κ. Γενννηματά.
Όπως σημείωσε για το Κυπριακό, η θέση είναι μια «δίκαιη και βιώσιμη λύση» στη βάση της «διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», σύμφωνα με τις αρχές του ΟΗΕ και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, όπως επεσήμανε «η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι μέρος της Ε.Ε., άρα δεν χρειάζεται άλλη εγγύηση ασφάλειας και σίγουρα όχι την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων».
«Οι ευθύνες της Τουρκίας και για την τελευταία αποτυχία είναι δεδομένες», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι η στιγμή να περιοριστούμε στο blame game. Δεν αρκεί. Αυτό βολεύει τους εθνικιστές κάθε απόχρωσης και πλευράς. Προφανώς δεν είμαστε εδώ για να αποτυπώσουμε την αποτυχία. Χρειάζεται προσοχή και σοβαρότητα η διαχείριση της επόμενης μέρας», όσον αφορά την έκθεση του γενικού γραμματέα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και να εκτιμηθεί το πώς θα κινηθούμε από δω και πέρα. «Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στην αιχμηρή φράση «καλή επιτυχία στους κατοίκους της Κύπρου» του γγ του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες», υπογράμμισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Χαρακτήρισε επίσης επιθετική τη δήλωση Τσαβούσογλου σύμφωνα με την οποία η λύση πλέον πρέπει να αναζητηθεί έξω από τις καλές υπηρεσίες και το πλαίσιο του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Οι Ρώσοι διέλυσαν τις σιδηροδρομικές υποδομές του Ντνίπρο και του Κριβί Ριχ Είχε προηγηθεί χθες η καταστροφή δύο συστοιχιών S-300 για να καταστραφεί η αεράμυνα των περιοχών 20.04.2024 | 08:12

  Θεόφραστος Ανδρεόπουλος  |  email: andreopoulos@pronews.gr Ένα ακόμα συντριπτικό πλήγμα κατά των Oυκρανών πραγματοποίησαν οι ρωσικές πυραυ...