Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Κλιμακώνει η Τουρκία την ένταση στο Αιγαίο! Στέλνει τρία πολεμικά πλοία ανοιχτά της Ρόδου (βίντεο) (upd2)

Κλιμακώνει η Τουρκία την ένταση στο Αιγαίο! Στέλνει τρία πολεμικά πλοία ανοιχτά της Ρόδου (βίντεο) (upd2)

    Δευτέρα, 03 Ιούλιος 2017 20:33
    Κλιμακώνει η Τουρκία την ένταση στο Αιγαίο! Στέλνει τρία πολεμικά πλοία ανοιχτά της Ρόδου (βίντεο) (upd2)

    Της Λίνας Ακριβοπούλου

    Κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση η Τουρκία στο Αιγαίο, στέλνοντας, μετά το περιστατικό με την ελληνική ακτοφυλακή, τρία πολεμικά πλοία ανοιχτά της Ρόδου, όπως μετέδωσε και το επίσημο Τουρκικό πρακτορείο Αναντολού, με έκτακτη ενημέρωση.
    Από ελληνικής πλευράς πηγές από το υπουργείο Άμυνας αναφέρουν ότι δεν υπάρχει προς το παρόν καμία κινητικότητα στην περιοχή.
    Τα τουρκικά ΜΜΕ τονίζουν ότι τα σκάφη του ελληνικού λιμενικού άνοιξαν πυρ σε διεθνή ύδατα στα ανοιχτά της Ρόδου, αφού πρώτα ο καπετάνιος δεν συμμορφώθηκε με εντολή για ελλιμενισμό του πλοίου στο λιμάνι της Ρόδου, καθώς υπήρχε η υποψία ότι μεταφέρει ναρκωτικά. Σύμφωνα, όμως, με την επίσημη ανακοίνωση του λιμενικού το πλοίο βρισκόταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα.
    Μετά τις απειλές από φιλοκυβερνητικό ερντογανικό κανάλι ότι «η Ελλάδα πυροβόλησε πολιτικό σκάφος» και ότι «θα το πληρώσει ακριβά», υπάρχουν πληροφορίες ότι η Άγκυρα ετοιμάζει κινήσεις τις επόμενες ώρες καθώς το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο έχει συγκαλέσει σύσκεψη ενώ δυο σκάφη του τουρκικού λιμενικού έχουν σταλεί στην περιοχή και συνοδεύουν τώρα το τουρκικό σκάφος. Μέχρι αυτή τη στιγμή, όλα τα τουρκικά μέσα πάντως συνδέουν την κίνηση αυτή με τις εξελίξεις στο κυπριακό (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι οι συναντήσεις που λαμβάνουν χώρα απόψε το βράδυ στο Κραν Μοντάνα θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για τις συνομιλίες).
    Φαίνεται πως η Τουρκία προσπαθεί να στήσει σκηνικό έντασης  με σαφή σκοπό την επίδειξη ισχύος. Σήμερα, μάλιστα, ο Ερντογάν εγκαινίασε την τέταρτη Φρεγάτα τύπου MILGEM  στα τουρκικά ναυπηγεία και το περιστατικό με την ελληνική ακτοφυλακή είναι ένα πλήγμα στο προφίλ που θέλει να επιβάλει ο ίδιος.
    Τι υποστηρίζουν οι Τούρκοι
    Τουρκικό δημοσίευμα αναφέρεται σε «πρώτα σχόλια» του τουρκικού ΥΠΕΞ για το περιστατικό με την ελληνική ακτοφυλακή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα «υπάρχει ο ισχυρισμός ότι η ελληνική ακτοφυλακή άνοιξε πυρ κατά του τουρκικού πλοίου, όταν αυτό δεν υπάκουσε σε εντολή»- αφού προφανώς βρισκόταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα.
    Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο (Τούρκος) πλοίαρχος του πλοίου δεν αποδέχθηκε τις προειδοποιήσεις της ελληνικής ακτοφυλακής, η οποία έριξε βολές στον αέρα και στη συνέχεια κατά του πλοίου, «16 σφαίρες χτύπησαν το πλοίο».
    Δύο τουρκικά πλοία της ακτοφυλακής οδήγησαν το πλοίο προς την Μαρμαρίδα, ενώ κοντά στη Σύμη έφθασαν άλλα δύο σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής, σημειώνεται.
    Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει έντονα το περιστατικό κατά το οποίο τα ελληνικά σκάφη ακτοφυλακής άνοιξαν πυρ κατά τουρκικού φορτηγού στο Αιγαίο τη Δευτέρα, χαρακτηρίζοντάς το ως μια «μη συνετή» πράξη εκ μέρους της Αθήνας.
    Και συνεχίζει «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ... για την πράξη της ελληνικής ακτοφυλακής εναντίον ενός εμπορικού πλοίου που μεταφέρει εμπορεύματα μεταξύ δύο τουρκικών λιμανιών. Η μόνη παρηγοριά μας είναι ότι κανείς δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε εξαιτίας του περιστατικού".
    Η Άγκυρα δήλωσε ότι καταδικάζει τις ενέργειες της ελληνικής ακτοφυλακής, οι οποίες «έγιναν αδιαφορώντας για την ανθρώπινες ζωές, που είναι το πιο βασικό δικαίωμα».
    Το υπουργείο δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να ενημερώσουμε τη διεθνή κοινότητα για τη συμπεριφορά των Αθηνών για να βεβαιωθούμε ότι παρόμοια γεγονότα δεν θα ξανασυμβούν».
    Ο αμετανόητος καπετάνιος του τουρκικού πλοίου: «Δεν υπακούσαμε»
    Ο Σαμί Καλκαβάν, καπετάνιος του πλοίου που φέρει όνομα M/V ACT, δήλωσε στο CNN Turk ότι η ελληνική ακτοφυλακή τον διέταξε να οδηγήσει το πλοίο στο λιμάνι της Ρόδου για επιθεώρηση. Ο καπετάνιος παραδέχθηκε με έπαρση πως δεν συμμορφώθηκε στην εντολή των ελληνικών αρχών, με αποτέλεσμα αυτές να ανοίξουν πυρ, αφήνοντας 16 οπές από σφαίρες στο σκάφος, σύμφωνα με τον ίδιο.
    «Η ακτοφυλακή κάλεσε το πλοίο να ελλιμενιστεί άμεσα στο λιμάνι της Ρόδου και δεν το δεχτήκαμε. Ήθελαν να ελέγξουν το πλοίο και δεν το δεχτήκαμε αυτό. Ρωτήσαμε τον λόγο»,δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο.


    Σχετική Ενημέρωση el.gr

    loading...

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

    Ισραηλινός Πρέσβης : «Δεν επιθυμούμε εξάπλωση της έντασης στη Μέση Ανατολή»

      Μαρία Τσιλινίκου   Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 08:39 1 SHARES Ο ισραηλινός πρέσβης στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς @kitas22 Ο  Ισραηλινός πρέσβης  ...