Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017

Επαφές Τσίπρα για σταθερότητα και συνεργασία στα Βαλκάνια

Επαφές Τσίπρα για σταθερότητα και συνεργασία στα Βαλκάνια

-tsipras-630-aepi.jpg

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, θα συναντηθεί σήμερα (Πέμπτη) ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη Θεσσαλονίκη.
Αμφότερες οι επαφές χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα σημαντικές για την ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου της Ελλάδας και θεωρούνται πως αποτελούν κρίσιμα βήματα για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας

Το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας θα ξεκινήσει τις εργασίες του στις 10 το πρωί της Πέμπτης, με τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Σέρβο πρόεδρο. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις συμμετεχόντων υπουργών στους τομείς της οικονομίας, ενέργειας, μεταφορών, τουρισμού, άμυνας, ασφάλειας και μετανάστευσης. 
Στο 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας θα υιοθετηθεί κοινή διακήρυξη για όλο το φάσμα των σχέσεων των  δύο χωρών και τις κοινές τους θέσεις σε περιφερειακά ζητήματα.  Επίσης θα υπογραφούν επιμέρους συμφωνίες σε διάφορους τομείς.
Στο πλαίσιο των συνομιλιών θα συζητηθούν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και η ευρωπαϊκή τους προοπτική. Θα τονιστεί δε η σταθερή υποστήριξη της ελληνικής πλευράς στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Παράλληλα θα συζητηθεί η συνεργασία των δύο πλευρών στο μεταναστευτικό, οι σχέσεις με τρίτες χώρες καθώς και αναπτυξιακά σχέδια, με έντονο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως η σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου και η πλωτή διασύνδεσή τους.
Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού και του Σέρβου προέδρου. 

Συνομιλίες με Μπορίσοφ

Στις 16.00 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν οι διμερείς συνομιλίες ανάμεσα στον Έλληνα και Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ. Στις διμερείς συνομιλίες θα τεθούν τα ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και η ευρωπαϊκή τους προοπτική, το μεταναστευτικό, η διμερής ενεργειακή συνεργασία (IGB, FSRU) και  η σιδηροδρομική διασύνδεση Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης.
Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Μπόικο Μπορίσοφ, θα ακολουθήσει τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους η τριμερής αυτή συνεργασία μπορεί να συνεισφέρει στην περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ανάπτυξη. 
Στις 17.45 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η κοινή συνέντευξη Τύπου των Αλέξη Τσίπρα, Αλεξάντερ Βούτσιτς και Μπόικο Μπορίσοφ. Μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Συνάντηση με Γιούνκερ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις 19.30, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πριν από την αναγόρευση του τελευταίου σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ.
Η τελετή αναγόρευσης του Γιούνκερ θα γίνει σε αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. 

Το αναλυτικό πρόγραμμα 

  • 10:05, Διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού, Α. Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Παράλληλες διμερείς συναντήσεις των ομολόγων υπουργών Ελλάδας-Σερβίας για την οικονομία, της υποδομές και μεταφορές, την ενέργεια, τον τουρισμό, την ασφάλεια και τη μετανάστευση
  • 11:15, Υπογραφή συμφωνιών
  • 11:30, Κοινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς
  • 12:00, Ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας
  • 16:35, Διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ
  • 16:50, Τριμερής συνάντηση των ηγετών Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας
  • 17:45, Κοινές δηλώσεις των ηγετών Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας προς τα ΜΜΕ
  • 18:15, Δείπνο εργασίας των ηγετών Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας
  • 19:30, Διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
  • 20:00, Παρουσία του πρωθυπουργού στην τελετή αναγόρευσης του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ

Ηχούν… καμπάνες διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας

Ηχούν… καμπάνες διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας Τι σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας Δημοσίευση πριν από 2 ώρες / Ανανεώθηκε πριν από 2 ώρες ...