Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

«Χαστούκι» των ΗΠΑ στην Τουρκία: «Υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα της Κύπρου στην ΑΟΖ της» (χάρτες)

«Χαστούκι» των ΗΠΑ στην Τουρκία: «Υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα της Κύπρου στην ΑΟΖ της» (χάρτες)el.gr

    Σάββατο, 10 Ιούνιος 2017 09:47
    «Χαστούκι» των ΗΠΑ στην Τουρκία: «Υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα της Κύπρου στην ΑΟΖ της» (χάρτες)

    Την πλήρη στήριξή τους στο δικαίωμα της Κύπρου να προχωρήσει σε έρευνες και εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων εντός της ΑΟΖ της εκφράζουν οι ΗΠΑ,

    σύμφωνα με τα όσα φαίνεται να δήλωσε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, κατά τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Πέμπτης στον Λευκό Οίκο.
    Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είπε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα της Κύπρου για έρευνες και εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων εντός της ΑΟΖ της.
    Όπως, μάλιστα, αναφέρει διπλωματική πηγή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχαιρε εγκάρδιας υποδοχής από τον κ. Πενς, στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, μεταφέροντάς του, παράλληλα, τους χαιρετισμούς του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
    Ο κ. Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να τονίσει την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας  Κύπρου – ΗΠΑ που έχει λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια. Επιπρόσθετα, έκανε λόγο  για τον αναπροσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου που έχει ως στόχους:
    Πρώτον, την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Αμερική και δεύτερον την αναβάθμιση των σχέσεων με γειτονικά κράτη, όπως το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Αίγυπτος κλπ.
    Ο Πρόεδρος προθυμοποιήθηκε, επίσης, να βοηθήσει στο Μεσανατολικό λόγω των καλών και πολυεπίπεδων σχέσεων που διατηρεί η Μεγαλόνησος με όλες τις χώρες της περιοχής αυτής, ενώ στη συνέχεια εξέφρασε την πρόθεση να βοηθήσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναλάβουν οι ΗΠΑ.
    Αναφερόμενος δε στα ενεργειακά έγινε ιδιαίτερη μνεία στις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ιταλίας και στην ανάληψη συμβολαίου για έρευνες από την Exxon Mobil, επισημαίνοντας, βέβαια, τις απειλές της Άγκυρας.

    Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε τις απειλές και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα, με αφορμή την έναρξη των διερευνητικών γεωτρήσεων της Total στις 13 Ιουλίου, της ΕΝΙ τον Ιανουάριο και της Exxon το καλοκαίρι του επόμενου έτους και ζήτησε την υποστήριξη των ΗΠΑ.

    Σε ότι αφορά στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό επισήμανε δύο θέματα: αυτό της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ενώ στη συνέχεια ενημέρωσε τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς για τη συνάντηση της Κυριακής με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.
    Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, με τη σειρά του, εξέφρασε τη χαρά του που υποδέχεται στον Λευκό Οίκο τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τον οποίο και ευχαρίστησε για τη συμβολή της Κύπρου στα ζητήματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Τον διαβεβαίωσε ότι μεταξύ ΗΠΑ – Κύπρου υπάρχει ένας στρατηγικός συνεταιρισμός. Είπε πως ιδιαίτερα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας η Κύπρος είναι ειδικός εταίρος των ΗΠΑ, ενώ έκανε μνεία στα ζητήματα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας.
    Παράλληλα, ο κ. Πενς είπε πως οι ΗΠΑ μπορούν να ενθαρρύνουν αμερικανικές επενδύσεις στην Κύπρο.
    Αναφορικά με το Κυπριακό, χαιρέτισε την απόφαση για επιστροφή στη Γενεύη, τονίζοντας τη σημασία οι δύο πλευρές να αποφασίσουν για το καλύτερο αποτέλεσμα. Διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ είναι πάντα διαθέσιμες στο να συμβάλουν στην επίλυση του ζητήματος.
    Χαρακτήρισε πολύ σημαντικές για τις ΗΠΑ τις συνεργασίες που αναπτύσσει η Κυπριακή Δημοκρατία με γειτονικά κράτη, καθώς η Μέση Ανατολή και η Ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχές για τις οποίες ενδιαφέρεται έντονα ο πρόεδρος Τραμπ και στο πλαίσιο αυτό, ειδικό ενδιαφέρον για τον Αμερικανό πρόεδρο έχει και η Κύπρος.
    Νέες προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ! Υπ.Ενέργειας: «Τέλη φθινοπώρου αρχίζουμε τις γεωτρήσεις»
    Όπως σας ενημέρωσε νωρίτερα το el.gr (διαβάστε εδώ) ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ  Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ,
    Δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του 2017 η Τουρκία θα προχωρήσει στην πρώτη της γεώτρηση στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα σε μια περιοχή  1695 τετραγωνικών μέτρων στην Αμμόχωστο!
    Τη δήλωση αυτή, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, την έκανε από  το «Μπαρμπαρός» όπου βρίσκεται στα ανοιχτά της Κύπρου για σεισμικές έρευνες.
    Ταυτόχρονα η Τουρκία α) με τη NAVTEX 602/17 δεσμεύει από τις 12 έως τις 14 Ιουνίου  περιοχές για πρώτη φορά στο όριο των χωρικών υδάτων της Κύπρου εντός των Οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ, για υποβρύχιες δραστηριότητες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ β) με τη NAVTEX 603/17 για τις 14 Ιουνίου αναγγέλλει και ασκήσεις με πραγματικά πυρά εντός της κυπριακής ΑΟΖ νοτιοδυτικά της Πάφου.
    Αυτό πρακτικά σημαίνει την πλήρη αμφισβήτηση της ΑΟΖ της Κύπρου και την επιδίωξη να επιβάλει την αυθαίρετη και παράνομη θέση της ότι δυτικά του μεσημβρινού 32'18” έχει απαράγραπτα και νόμιμα δικαιώματα και συνεπώς έχει λόγο στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Ταυτόχρονα όμως, το όριο στον παράλληλο 33’55” αποτελεί την πάγια διεκδίκηση της για «διαγραφή της κυπριακής και της ελληνικής Υφαλοκρηπίδας στην Μεσόγειο πέραν των χωρικών υδάτων των ελληνικών νησιών και της Κύπρου και διαμοιρασμό της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ της Τουρκίας και της Αίγυπτου».
    Η επίμαχη τουρκική NAVTEX:
    602/17
    MEDITERRANEAN SEA
    TURKISH WARSHIPWILL CONDUCT HAZARDOUS OPERATIONS AND UNDERWATER ACTIVITIES IN THE AREA BELOW, FROM 121100Z JUN 17 TO 142100Z JUN 17. ALL SUBMERGED VEHICLES AND SUBMARINES IN THE REGION ARE REQUESTED TO REMAIN CLEAR.
    34 31.00 N - 032 18.00 E
    34 31.00 N - 030 50.00 E
    33 55.00 N - 030 50.00 E
    33 55.00 N - 032 18.00 E

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

    Ρομά άνοιξαν σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι επειδή… αποζημίωσαν τα θύματά τους «Προσλαμβάνουν δικηγόρους και προσεγγίζουν τα θύματά τους» ανέφερε αστυνομική πηγή 29.03.2024 | 08:40

      Ελεύθεροι αφέθηκαν Ρομά που άνοιξαν σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία, μπήκαν ανάποδα σε κεντρικό δρόμο της Κηφισιάς για να ξεφύγουν, συγκρ...