Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Oι αγορές προμηνύουν συμφωνία στο Eurogroup - Πέφτει η απόδοση των ελληνικών ομολόγων

Oι αγορές προμηνύουν συμφωνία στο Eurogroup - Πέφτει η απόδοση των ελληνικών ομολόγων

    BloggerMore
    Τρίτη, 13 Ιούνιος 2017 14:12
    Oι αγορές προμηνύουν συμφωνία στο Eurogroup - Πέφτει η απόδοση των ελληνικών ομολόγων

    Tου Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

    Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση στην αγορά ομολόγων κάτι που καταδεικνύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στο προσεχές Eurogroup της Πέμπτης. Οι αγορές διαβλέπουν ότι έτσι ή αλλιώς θα υπάρξει ένα είδος συμβιβασμού κάτι που φανερώνει ότι ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Λεμέρ λειτούργησε πιθανότατα ως «λαγός».
    Άλλωστε η πρότασή του είναι εξωπραγματική από μόνη της. Κανείς δεν θεωρεί τόσο πιθανό το ενδεχόμενο να έχει η Ελλάδα τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης ώστε τελικώς να της δοθεί μείωση στις απαιτήσεις για τα πλεονάσματα.
    Εάν πάλι το πετύχει πάλι οι δανειστές βγαίνουν κερδισμένοι καθώς θα μπορούν να προχωρήσουν σε σαφέστατα μικρότερη μείωση του ελληνικού χρέους.
    Ειδικότερα, η απόδοση του διετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,9%, ενώ του 10ετούς διαμορφώνεται στο 5,87% (για τρεις περίπου εβδομάδες ήταν μεταξύ 6% και 6,10%), έπειτα από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, ο οποίος εξέφρασε αισιοδοξία για μια συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα στις 15 Ιουνίου.
    Για "συμβιβαστική" λύση για την Ελλάδα στις 15 Ιουνίου έκανε σαφή αναφορά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, μιλώντας σε συνέδριο του Bloomberg στο Βερολίνο 48 ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.
    Είναι σαφές ότι την δήλωση την έκανε ως μέρος μιας προδιαγεγραμμένης πορείας επίτευξης συμφωνίας. Τώρα τι συμφωνία θα είναι αυτή; Δεν θα αναφέρει τίποτα για το χρέος τουλάχιστον μέχρι το 2018 και βλέπουμε
    Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές θα καταλήξουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία αυτή την εβδομάδα
    "Θα τα καταφέρουμε την Πέμπτη. Θα δείτε", δήλωσε ο W. Schaeuble κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Βερολίνο
    Έπειτα από τρεις περίπου εβδομάδες όπου παρέμειναν πάνω από το 6%, μετά το αποτυχημένο Eurogroup της 22ης Μαΐου, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων περιορίζονται άρα μειώνεται και το ρίσκο της χώρας.
    Ως προς το Eurogroup προεξοφλείται ότι η δόση θα δοθεί κανονικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει εμπλοκή με την αποπληρωμή ομολόγων ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρωθούν τον Ιούλιο.
    Όλες οι καθυστερήσεις έγιναν για να αποποιηθεί η Ελλάδα την απαίτηση για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τώρα. Φυσικά για την ένταξη στο πρόγραμμά ποσοτικής χαλάρωσης «QE» ούτε λόγος.
    Παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν θα πρέπει να είναι αρκετά χαμηλότερες από το 4,95% του πενταετούς ομολόγου της κυβερνήσεως Σαμαρά.
    Επί της ουσίας αυτό που θα επιδιώξει η κυβέρνηση είναι με ένα νυν ομόλογ να ξεπληρώσει το προηγούμενο. Χρειάζεται όμως χαμηλότερη απόδοση. Χωρίς μέτρα για το χρέος όμως η ΕΚΤ ποσοτική χαλάρωση δεν δίνει.EL.GR

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

    http://dlvr.it/T63Lrl