Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Τι σημαίνει η επιλογή του διάδοχου του θρόνου του Ριάντ: Έρχεται «Τotal War» στην Μ.Ανατολή

Τι σημαίνει η επιλογή του διάδοχου του θρόνου του Ριάντ: Έρχεται «Τotal War» στην Μ.Ανατολή

    Τετάρτη, 21 Ιούνιος 2017 10:09
    Τι σημαίνει η επιλογή του διάδοχου του θρόνου του Ριάντ: Έρχεται «Τotal War» στην Μ.Ανατολή

    Toυ Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

    Mόλις πριν λίγες ώρες έγινε γνωστό ότι ο νόμιμος διάδοχος του θρόνου στην Σαουδική Αραβία, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του κι αντικαταστάθηκε από τον αναπληρωτή διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με βασιλικό διάταγμα και όλοι οι γεωπολιτικοί αναλυτές επιχειρούν να κατανοήσουν κίνητρα πίσω από το σιωπηλό αυτό «πραξικόπημα»
    Ο 31 ετών γιος του βασιλιά Σαλμάν, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θα είναι ο επόμενος βασιλιάς στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Ο ίδιος, αναλαμβάνει παράλληλα τα καθήκοντα του αναπληρωτή πρωθυπουργού, ενώ διατηρεί τα χαρτοφυλάκια των καθηκόντων του, στο υπουργείο Άμυνας, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες, σύμφωνα με το ίδιο διάταγμα που δημοσιοποίησε το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας (SPA).
    Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο διάταγμα, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ απαλλάσσεται από όλα τα καθήκοντα του, ενώ ο ίδιος, διατέλεσε υπεύθυνος των υπηρεσιών καταπολέμησης της τρομοκρατίας και εξουδετέρωσε την εκστατεία θανάτου της αλ Κάιντα την περίοδο 2003-2006.
    Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θεωρείται ένας από τους πιο επικίνδυνους ανθρώπους στον πλανήτη και μεγάλος εχθρός του Ιράν. Για πολλούς η διαδοχή του ορίστικε από τις ΗΠΑ του Ν.Τραμπ οι οποίες θέλουν την περαιτέρω επιθετική πολιτική κατά της σιιτικής χώρας.
    Ο Ν.Τραμπ θέλει την γεωπολιτική συρρίκνωση του Ιράν καθώς αποτελεί τον σημαντικότερο σύμμαχο της Ρωσίας στην περιοχή
    Ακόμη κι από την θέση του αναπληρωτή διαδόχου του θρόνου, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ήταν υπεύθυνος για τον πόλεμο στην Υεμένη, τον καθορισμό της ενεργειακής πολιτικής του βασιλείου, με παγκόσμιες επιπτώσεις, ενώ είχε ρόλο και στην κατάρτιση των σχεδίων για την οικονομική παρουσία της Σαουδικής Αραβίας, μετά την εποχή του πετρελαίου.
    Κατά την υπηρεσία του αυξήθηκε η υπόγεια επέμβαση του Ριάντ στην Συρία και η χρηματοδότηση των ισλαμιστικών ομάδων
    Η προαγωγή του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν εγκρίθηκε από το αρμόδιο συμβούλιο, ενώ η επίσημη τελετή αναμένεται να γίνει σήμερα το βράδυ στην Μέκα.
    Σημειώνεται ότι ο βασιλιάς Salman ανέβηκε στο θρόνο το 2015 μετά τον θάνατο του ετεροθαλή αδελφού του Abdullah bin Abdul Aziz.
    Ήδη ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman, θεωρείται ο πραγματικός κυβερνήτης της Σ.Αραβίας αφού ο γηραιός πατέρας του ηλικίας 81 ετών θεωρέιται πλέον περιορισμένης αντιλήψεως
    Ο πρίγκιπας θεωρείται ο βασικό υπεύθυνος για την ρωσιική επέμβαση στην Συρία καθώς είχε κατακλύσειν την χώρα με ισλμιαστές από την Σ.Αραβία για να πολεμήσουν εναντίον στα αλεβιτικά-ελληνορθόδοξα στρατεύματα της Δαμσκού που αποτελούν μόνο το 20% του πληθυσμού της Συρίας.
    Ένας στρατός με σοβαρά προβλήματα επάνδρωσης όπως ο συριακός δεν μπορούσε πλέον να αντιμετωπίσει τις ορδές των ισλαμιστών που κατέφθαναν απ'ολον τον πλανήτη με χρήματα της Ντόχα και του Ριάντ
    Θεωρείται προσωπική επιλογή του Ν.Τραμπ ο νέος πρίγκιπας ή για να το πούμε πιο σωστά σφοδρή επιθυμία του
    Ο Mohammed, έχει και ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό: Δεν μαθαίνει από τα λάθη του και συνεχίζει να κάνει τα ίδια ενώ θεωρείται ότι έχει τυχοδιωκτική και τζογαδόρικη φυσιογνωμία
    Μόλις πριν ένα μήνα είχε πει δημόσια στην τηλεόραση ότι «θα πραγματοποιήσουμε επέμβαση στο Ιράν»! Φυσικά οποιοσδήποτε έχει σώας τας φρένας και γνωρίζει τους γεωπολιτικούς και στρατιωτικούς συσχετισμούς ισχύος δεν θα εκστόμιζε ποτέ τέτοια κουβέντα εκτός εάν θεωρεί ότι θα πολεμούσαν οι Αμερικανοίσ την θέση του αλλά τότε αυτό θα σήμαινε και επέμβαση της Μόσχας ηοποία και συνορεύει άμεσα με το Ιράν και είναι σε θέση να προβάλει άμεσα μεγάλη ισχύ.
    Θεωρείται φανατικός αντι-Σιίτης και αυτό σημαίνει «Total War»

    Σχετική Ενημέρωση

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

    LIVE: Σε εξέλιξη για 3η ημέρα η συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας - Θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί

      LIVE: Σε εξέλιξη για 3η ημέρα η συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας - Θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί ...