Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Που συμφωνούν και που τα "χαλάνε" Ε.Ε. και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Που συμφωνούν και που τα "χαλάνε" Ε.Ε. και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

    Τρίτη, 13 Ιούνιος 2017 20:03
    Που συμφωνούν και που τα "χαλάνε" Ε.Ε. και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

    Υπάρχει πιθανότητα για επίτευξη συνολικής συμφωνίας;

    Ενα 48ωρο πριν από την σύγκληση του Eurogroup η εικόνα φαίνεται να ξεκαθαρίζει ως προς τα όρια των "υποχωρήσεων” που μπορούν να γίνουν στην υπόθεση της αναζήτησης μιας αξιόπιστης λύσης για το χρέος. 
    Υπάρχουν περιθώρια "συναντίληψης” όσον αφορά το χρέος μεταξύ της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, υποστήριξε αρμόδιος κοινοτικός αξιωματούχος στο Capital.gr, σημειώνοντας οτι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών αφορούν μόνο τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το χρέος, ενώ βραχυμεσοπρόθεσμα οι εκτιμήσεις έχουν επαρκώς συγκλίνει.
    Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, όπως διευκρινίζεται αρμοδίως οτι τόσο η Ευρωζώνη όσο και το ΔΝΤ θα μπορούσαν να συμφωνήσουν... χθες για το πως θα πρέπει να τρέξει το θέμα χρέος μέχρι και το 2030, αλλά ακόμα "διαφωνούν” για την περίοδο από το 2030 μέχρι και το 2059 που λήγει η περίοδος εξόφλησης του δανείου από τον ESM.
    Για την περίοδο μέχρι και το 2030 το χρέος αξιολογείται ως βιώσιμο με τις υπάρχουσες προϋποθέσεις (ανάμεσά τους και η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης που έχει αρχίσει από τον Ιανουάριο φέτος), αλλά το πρόβλημα των διαφορετικών εκτιμήσεων ανακύπτει στην μετά το 2030 περίοδο για την οποία το ΔΝΤ ζητά εδώ και τώρα την συγκεκριμενοποίηση μέτρων ελάφρυνσης. Η Ευρωζώνη τα μέτρα αυτά τα έχει αποφασίσει τον Μάιο του 2016 και υπολογίζει οτι οδηγούν σε μία ελάφρυνση της τάξης του 20% του ΑΕΠ όσο δηλαδή και εκείνη των βραχυπρόθεσμων μέτρων.
    Αυτός ο διαχωρισμός χρόνου από τώρα μέχρι και το 2030 και από το 2030 μέχρι το 2059 είναι η βάση για μία προσωρινή συμφωνία η οποία θα επιτρέπει στο μεν ΔΝΤ να δηλώσει συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα –χωρίς άμεση χρηματοδοτική εκταμίευση– και στην Bundestag το δικαίωμα να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση των δόσεων που αφορούν στην αποπληρωμή της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.
    Στην πραγματικότητα πρόκειται για το "φύλλο συκής” που επιτρέπει την ομαλή εξόφληση των ελληνικών ομολόγων προς τις κεντρικές τράπεζες και ταυτόχρονα κρατά το ΔΝΤ εντός και εκτός της συμφωνίας στο ελληνικό πρόγραμμα...
    Γιατί "εντός και εκτός”; Γιατί όπως υποστηρίζεται από μεγάλη μερίδα στελεχών της Κομισιόν που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις είναι πλέον "κοινό μυστικό” οτι η εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα "θα εξετασθεί από μηδενικής βάσεως μετά τις γερμανικές εκλογές, όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα...”.
    Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν πρόκειται να συνεχισθεί και είναι μάλλον βέβαιο οτι η διευθέτηση που θα ακολουθήσει θα περιλαμβάνει την εξαγορά του υπολοίπου του δανείου του από τον ESM και η αποχώρησή του ίσως και πριν από τέλος του έτους ή στις αρχές του 2018...
    Στο μεταξύ όμως μεθαύριο Πέμπτη η φόρμουλα της συμφωνίας θα επιτρέπει με την (μέσα – έξω) συμμετοχή του ΔΝΤ, την εκταμίευση μίας παχυλής δόσης και την διατύπωση μιας φόρμουλας "συν-αντίληψης” με το ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της χρόνιας εκκρεμότητας της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
    Όσο για την ΕΚΤ, από ό,τι ακούγεται, η φόρμουλα αυτή θα της επιτρέπει να εξετάσει το θέμα της βιωσιμότητας με τις δικές της ανεξάρτητες μεθόδους και κριτήρια οσο αφορά το πότε καλύπτονται οι προϋποθέσεις για την ένταξη των (και ποιών) ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
    capital

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

    http://dlvr.it/T64VcD