Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

«Πάγωσε» το πρόστιμο για τα ανασφάλιστα οχήματα – Τι προβλέπει η απόφαση του ΥΠΟΙΚ

«Πάγωσε» το πρόστιμο για τα ανασφάλιστα οχήματα – Τι προβλέπει η απόφαση του ΥΠΟΙΚ

«Πάγωσε» έως τις 14 Ιούλιου το πρόστιμο των 250 ευρώ για τους κατόχους ανασφάλιστων οχημάτων προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και από πλευράς ιδιοκτητών, αλλά και από πλευράς υπουργείου. Το αλαλούμ των ανασφάλιστων Ι.Χ έφτασε μέχρι το υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο και ανακοινώθηκε η παραπάνω απόφαση.
Επιπλέον διευκρινίζεται ότι σε όσου οδηγούς έχουν φτάσει ήδη τα ηλεκτρονικά «ραβασάκια» και έχουν προβεί στην πληρωμή του προστίμου, το ποσό θα τους επιστραφεί μέσω συμψηφισμού.
Σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε χθες και δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» η κυβέρνηση και μάλιστα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου:
1. Όσοι δεν έχουν ασφαλίσει τα οχήματά τους και έχουν λάβει το σχετικό ειδοποιητήριο πρέπει να το πράξουν μέχρι τις 14 Ιουλίου 2017, χωρίς να καταβάλλουν το πρόστιμο των 250 ευρώ.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών σημειώνεται ότι τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση και αμέσως μετά θα μπορούν να ανανεώσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των οχημάτων τους.
Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι οι υπόχρεοι πρέπει να ανανεώνουν τα συμβόλαια «πριν από την ημέρα λήξης τους και οφείλουν να τα έχουν ασφαλισμένα, εφόσον δεν έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους, ασχέτως εάν τα κινούν ή όχι».
2. Όσοι δεν συμμορφωθούν θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά του οχήματός τους. Συγκεκριμένα, από 15/7 και μετά το παράβολο θα κλιμακώνεται: 100 ευρώ έως 250 κ.ε., 200 ευρώ από 250 έως 1.000 κ.ε. και 250 ευρώ για τα μεγαλύτερου κυβισμού. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί η σχετική τροπολογία στη Βουλή που θα αλλάζει το ύψους του προστίμου.
3. Όσοι κατέβαλαν το πρόστιμο αυτό θα τους επιστραφεί στο ακέραιο, εφόσον βέβαια σπεύσουν να ασφαλιστούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, 6.000 περίπου ανασφάλιστοι ιδιοκτήτες πλήρωσαν τις προηγούμενες μέρες το πρόστιμο.
4. Όσοι έχουν λάβει από λάθος ειδοποιητήριο αλλά είναι ασφαλισμένοι πρέπει να το αγνοήσουν και προφανώς δεν χρειάζεται να πληρώσουν ή να μεταβούν στην εφορία τους.
Πρόθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι να διενεργήσει νέα διασταύρωση στοιχείων για τα ανασφάλιστα οχήματα. Ωστόσο, όπως σημειώνει στέλεχος της Αρχής, «σημασία έχει στη νέα διασταύρωση να υπάρχουν νέα στοιχεία που θα επιτρέψουν τον εντοπισμό των φορολογουμένων που δεν έχουν ασφαλίσει τα οχήματά τους. Διαφορετικά, εάν δεν έχουμε νέα στοιχεία δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει νέα διασταύρωση».
Πάντως, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Μεταφορών, σύμφωνα με την «Καθημερινή» θα επιχειρήσουν να ανανεώσουν τις σχετικές λίστες που έχουν, αλλά αυτό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο. Σύμφωνα με πληροφορίες τα κλεμμένα οχήματα ανέρχονται στα 430.000, εκ των οποίων τα 300.000 έχουν εγγραφεί οριστικά στο ηλεκτρονικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι έχει παρέλθει το 5μηνο και έχει εκδοθεί και αποδοθεί στους υπόχρεους το σχετικό έγγραφο της κλοπής του οχήματος. Για τα υπόλοιπα 130.000 δεν έχει παρέλθει το σχετικό διάστημα. Επίσης υπάρχουν πολλά αστυνομικά τμήματα τα οποία δεν είναι συνδεδεμένα στην κεντρική βάση του υπουργείου. Δηλαδή, αυτά τα τμήματα έχουν άγνωστο αριθμό κλεμμένων οχημάτων που δεν γνωρίζει η κεντρική υπηρεσία. Οπως αναφέρουν παράγοντες που μετείχαν στις συσκέψεις των προηγούμενων ημερών, θα ζητηθεί από τα αστυνομικά τμήματα να αποστείλουν τα ηλεκτρονικά αρχεία στην κεντρική διοίκηση.

Ηχούν… καμπάνες διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας

Ηχούν… καμπάνες διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας Τι σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας Δημοσίευση πριν από 2 ώρες / Ανανεώθηκε πριν από 2 ώρες ...