Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Μια διαφορετική μέρα ξημερώνει αύριο στη Βρετανία…

Μια διαφορετική μέρα ξημερώνει αύριο στη Βρετανία…

Πώς μπορούν να επηρεαστούν νομίσματα και αγορές από τοόεκλογικό αποτέλεσμα

Οι Βρετανοί ψηφοφόροι ψηφίζουν σήμερα και οι προβλέψεις για την έκβαση των εκλογών έχουν οδηγήσει τη στερλίνα σε διακυμάνσεις. Θα μπορούσαν οι εκλογές να κλονίσουν τις μετοχές παγκοσμίως;
Δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει αυτό, σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές. Αλλά στην απίθανη περίπτωση μιας μεγάλης αποτυχίας του Συντηρητικού Κόμματος, θα μπορούσε να γίνει sell off των βρετανικών μετοχών ή ακόμη σε αγορές σε όλον τον κόσμο, υποστηρίζουν.
Όπως σχολιάζει το MarketWatch, «αυτό το έργο το ξαναείδαμε στη Βρετανία» τον περασμένο Ιούνιο. Στον άμεσο απόηχο του δημοψηφίσματος και της απόφασης για Brexit, αγορές από τις ΗΠΑ μέχρι την Ασία βυθίστηκαν, παρότι σύντομα άρχισαν να αγνοούν τις ανησυχίες λόγω του Brexit και να αγγίζουν νέα υψηλά.
Οι φετινές εκλογές έχουν τη σημασία τους και για το γεγονός ότι αφορούν την έξοδο από την ΕΕ. Η Τερέζα Μέι έχει υποστηρίξει ότι κάλεσε σε πρόωρες εκλογές για να διασφαλίσει πως η βρετανική βουλή δεν θα είναι διχασμένη, ενώ η χώρα θα ξεκινά τις διαπραγματεύσεις με τους 27 πρώην εταίρους της.
Ωστόσο η στερλίνα υποχώρησε πριν από μία εβδομάδα στο 1,277 δολάριο, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδά της από τα μέσα Απριλίου, λόγω άγχους πως το ρίσκο της Μέι θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ. Η βουτιά στο νόμισμα ήρθε αφότου δημοσκόπηση του YouGov έδειξε ότι είναι πιθανό το κόμμα της Τερέζα Μέι να χάσει την αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο.
Με αυτό το δεδομένο, αυτά είναι σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές το χειρότερο, το καλύτερο και το πιθανότερο σενάριο για τις παγκόσμιες αγορές μετοχών.
Σενάριο-εφιάλτης για τις παγκόσμιες μετοχές
Το χειρότερο σενάριο για τις μετοχές παγκοσμίως θα ήταν να κερδίσει στις εκλογές το Εργατικό κόμμα, είτε απόλυτα είτε ως επικεφαλής σε κυβερνητικό συνασπισμό, εξήγησε ο Colin Cieszynski, ανώτατος στρατηγικός αναλυτής αγορών στην CMC Markets.
«Το ακροαριστερό πρόγραμμα των Εργατικών που είναι λες και έχει βγει από τη δεκαετία του ’70, θα μπορούσε να δημιουργήσει οικονομική αβεβαιότητα και να στείλει τις παγκόσμιες μετοχές σε κατακόρυφη πτώση (…) καθώς μπαίνουμε στην πιο αδύναμη σεζόν του χρόνου για τις μετοχές, που διαρκεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, δεν θα ήθελε πολλή προσπάθεια για να πέσει αυτό το κατασκεύασμα από τραπουλόχαρτα.
Στο πλαίσιο αυτού του σεναρίου, ο βρετανικός FTSE 100 θα μπορούσε να αποδειχθεί το μοναδικό φωτεινό σημείο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο δείκτης αναφοράς τείνει να ωφελείται από την υποχώρηση της στερλίνας, καθώς το πιο αδύναμο νόμισμα τονώνει τα κέρδη σε ξένο νόμισμα για τις διεθνείς εταιρίες που τον συνθέτουν.
Η στερλίνα «μπορεί να κινηθεί με τον ίδιο τρόπο όπως δείκτες εκτός της Βρετανίας και ο FTSE θα μπορούσε να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση», τόνισε ο Cieszynski.
Άλλοι στρατηγικοί αναλυτές αναμένουν πλήγμα για τις βρετανικές εκλογές σε περίπτωση νίκης του Τζέρεμι Κόρμπιν -αλλά όχι παγκόσμιο sell off.
«Αν το Εργατικό κόμμα κερδίσει απροσδόκητα την επόμενη εβδομάδα, τότε θα περιμέναμε να δούμε απότομη ανατάραξη στο βρετανικό χρηματιστήριο, καθώς τα σχέδια του Κόρμπιν για φορολόγηση και δαπάνες θα μπορούσαν να πλήξουν το βρετανικό εταιρικό περιβάλλον», εκτίμησε η Kathleen Brooks, διευθύντρια έρευνα στην City Index με έδρα στο Λονδίνο.
«Δεν πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες μετοχές», ανέφερε και πρόσθεσε: «Είναι πιθανό να έχουμε μόνο τοπικό αντίκτυπο».
Το καλύτερο σενάριο για τις παγκόσμιες μετοχές
Οι στρατηγικοί αναλυτές προειδοποιούν πως δεν είναι πιθανό ένα ράλι στις μετοχές, ακόμη κι αν η Μέι και οι Tories της θριαμβεύσουν. Ο Cieszynski θεωρεί πως οι αγορές μετοχών θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, αν το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρη νίκη των Συντηρητικών.
«Το καλύτερο σενάριο για τις μετοχές είναι παρόμοια ή αυξημένη πλειοψηφία των Συντηρητικών στο κοινοβούλιο, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει την υποστήριξη στους παγκόσμιους δείκτες στα τρέχοντα επίπεδα, αλλά πιθανότατα δεν θα προσθέσει στην άνοδό τους», προέβλεψε.
Το πιο πιθανό σενάριο – «Τσάμπα» εκλογές
Όπως δείχνουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι οι Tories θα κερδίσουν τον έλεγχο του κοινοβουλίου, αλλά με πολύ μικρότερη πλειοψηφία απ’ ότι αναμενόταν πριν από έναν μήνα. Οι traders μάλλον δεν θα προχωρήσουν σε μεγάλα πονταρίσματα, δεδομένης αυτής της προοπτικής.
«Αυτές οι εκλογές μπορεί να μην αλλάξουν και πολύ τα πράγματα στη βουλή, επομένως μπορεί τελικά να γίνονται τσάμπα», σχολίασε η Brooks. «Αν συμβεί αυτό, τότε πιστεύουμε πως η αντίδραση της αγοράς θα είναι ήπια», πρόσθεσε.
Η ομάδα της City Index δεν πιστεύει πως οι εκλογές για το κατεστημένο θα επηρεάσουν σημαντικά τον FTSE 100. Η οικονομική υγεία της Βρετανίας είναι πολύ πιο σημαντική για τις αγορές απ’ ότι οι εκλογές, διευκρίνισε η Brooks.
Ο Cieszynski, πιστεύει ότι παρά τη μικρή διαφορά στις δημοσκοπήσεις, οι Συντηρητικοί θα επικρατήσουν και θα εξασφαλίσουν και πάλι την πλειοψηφία στη βουλή. «Αυτό πιθανότατα θα πυροδοτήσει ράλι στη στερλίνα και πωλήσεις στον FTSE», εκτίμησε και κατέληξε λέγοντας ότι «ο αντίκτυπος στις αγορές εκτός της Βρετανίας πιθανώς θα είναι ουδέτερος, κάτι που έχει προβλεφθεί εδώ και καιρό».
fimotro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ισραηλινός Πρέσβης : «Δεν επιθυμούμε εξάπλωση της έντασης στη Μέση Ανατολή»

  Μαρία Τσιλινίκου   Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 08:39 1 SHARES Ο ισραηλινός πρέσβης στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς @kitas22 Ο  Ισραηλινός πρέσβης  ...