Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Βρετανία: Αυτοδυναμία Μέι ή έκπληξη Κόρμπιν - Σκωτσέζων; Brexit, πρόνοια και ασφάλεια στο επίκεντρο της «μάχης»

Βρετανία: Αυτοδυναμία Μέι ή έκπληξη Κόρμπιν - Σκωτσέζων;

Brexit, πρόνοια και ασφάλεια στο επίκεντρο της «μάχης»
Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2017 17:52
 
UPD:18:56
REUTERS/CLODAGH KILCOYNE
Στις συγκεκριμένες εκλογές, το δεξιό αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) φαίνεται να πληρώνει την... επιτυχία του στο δημοψήφισμα υπέρ του Brexit, καθώς οι ψηφοφόροι φαίνεται να θεωρούν ότι χάθηκε ο βασικός λόγος ύπαρξής του.
Στη σκιά των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων βρίσκεται σε εξέλιξη η τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις προβλέψεις για το αποτέλεσμα να εμφανίζονται αντιφατικές.
Η ηγέτιδα του κεντροδεξιού Συντηρητικού Κόμματος και απερχόμενη πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο ηγέτης του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν διοργανώνουν τις τελευταίες προεκλογικές τους εκδηλώσεις, με στόχο κυρίως αστικές περιοχές, των οποίων η επιλογή θα βαρύνει στο τελικό αποτέλεσμα.
Ειδικά ο Τζ. Κόρμπιν θα λάβει μέρος σε συνολικά έξι συγκεντρώσεις σε Αγγλία, Ουαλία και Σκωτία, από τη Γλασκώβη έως το Λονδίνο.
Η Τ. Μέι εξέπληξε όλη τη χώρα, ανακοινώνοντας στις 18 Απριλίου ότι θα ζητήσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, θεωρώντας ότι οι Συντηρητικοί θα εξασφάλιζαν συντριπτική πλειοψηφία, σε αντίθεση με την έως τώρα ισχνή αυτοδυναμία τους με μόλις 17 έδρες.
Σε σύνολο 650 εδρών, η αυτοδυναμία κατακτάται με 326, δηλαδή τις μισές συν μία. Στόχος της κατάκτησης μιας πιο ευρείας πλειοψηφίας από την Τερέζα Μέι ήταν να λυθούν τα χέρια της σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση εν όψει της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ των 28 χωρών.
Η ατζέντα της προεκλογικής εκστρατείας, ωστόσο, ξέφυγε από το ζήτημα του Brexit και επικεντρώθηκε σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, καθώς και στο ζήτημα της ασφάλειας, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων, πεδία στα οποία η κ. Μέι δέχθηκε σφοδρά πυρά από τον ριζοσπάστη αριστερό ηγέτη των Εργατικών.
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν αναμφισβήτητη πρωτιά στους Συντηρητικούς, ωστόσο προβλέπουν ισχνή ή και καθόλου αυτοδυναμία, γεγονός που θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για την ηγέτιδα των Τόρις.
Την Τρίτη, η Τερέζα Μέι προσπάθησε να επιστρέψει τη συζήτηση στο θέμα του Brexit, χρησιμοποιώντας το σύνθημα της «ισχυρής και σταθερής ηγεσίας» εν όψει των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, οι οποίες θα αρχίσουν επίσημα στις 19 Ιουνίου.
«Δώστε μου την υποστήριξή σας, την εξουσία να μιλήσω εν ονόματι της Βρετανίας, ενισχύστε το χέρι μου την ώρα που μάχομαι για τη Βρετανία», τόνισε η απερχόμενη κεντροδεξιά πρωθυπουργός.
Ενισχυμένος ο Κόρμπιν;
Μολονότι αντισυμβατικός για ηγέτης της βρετανικής Κεντροαριστεράς, ο Τζέρεμι Κόρμπιν φάνηκε να έχει ρεύμα υποστήριξης στην συγκεκριμένη προεκλογική περίοδο και σε πολλές περιπτώσεις συγκέντρωσε μεγάλα πλήθη στις συγκεντρώσεις του.
Οι Εργατικοί κέρδισαν πόντους μετά τη δημοσίευση του μανιφέστου των Συντηρητικών, στις 18 Μαΐου, στο οποίο υπήρχαν ιδέες για αύξηση του κόστους πρόνοιας για ορισμένες κατηγορίες ηλικιωμένων.
Η πρόταση δυσαρέστησε παραδοσιακό κομμάτι της βάσης των Συντηρητικών και ανάγκασε την Τερέζα Μέι να την αποσύρει, γεγονός που επέφερε νέες επικρίσεις για αναξιοπιστία.
Ο Τζ. Κόρμπιν άδραξε επίσης την ευκαιρία να χτυπήσει την Τ. Μέι και στο ζήτημα της ασφάλειας, ειδικά για τη θητεία της στο υπουργείο Εσωτερικών και την μείωση - επί ημερών της - του αριθμού των αστυνομικών, πλαγιοκοπώντας την σε ένα πεδίο στο οποίο οι Συντηρητικοί είναι παραδοσιακά ισχυρότεροι από τους Εργατικούς
Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος έχει δεσμευθεί να προσλάβει περισσότερους αστυνομικούς για περιπολίες στις γειτονιές, μέθοδος η οποία θα προσφέρει, σύμφωνα με τον Τζ. Κόρμπιν, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα για το έλεγχο του τζιχαντισμού στη βάση της κοινωνίας.
Το τμήμα του βρετανικού Τύπου το οποίο στηρίζει τους Συντηρητικούς χτύπησε τον Κόρμπιν, υπενθυμίζοντας λόγο που είχε εκφωνήσει σε φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση στην πλατεία Τραφάλγκαρ, στην οποία συμμετείχαν και ισλαμιστές.
Οι «κομπάρσοι»
Στις συγκεκριμένες εκλογές, το δεξιό αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) φαίνεται να πληρώνει την... επιτυχία του στο δημοψήφισμα υπέρ του Brexit, καθώς οι ψηφοφόροι φαίνεται να θεωρούν ότι χάθηκε ο βασικός λόγος ύπαρξής του.
Οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, μολονότι ήταν το μόνο κόμμα που εκστράτευσε με πάθος υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν φαίνεται να κερδίζουν το στοίχημα που είχαν θέσει να κερδίσουν την ευρωπαϊστική βάση των Εργατικών, που έβλεπε με σκεπτικισμό την ριζοσπαστική αριστερή ρητορεία του Κόρμπιν.
Το εθνικιστικό - κεντροαριστερό Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα, το οποίο στις εκλογές του 2015 είχε κερδίσει σχεδόν το σύνολο των μονοεδρικών περιφερειών στη Σκωτία, δεν φαίνεται να ενισχύεται περαιτέρω και μάλιστα αναμένεται να χάσει μερικές εξ αυτών.
Σε περίπτωση ωστόσο που το αποτέλεσμα οδηγήσει σε απώλεια της αυτοδυναμίας για τους Συντηρητικούς και το άθροισμα των εδρών Εργατικών και Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος υπερβαίνει τον «μαγικό» αριθμό 326, τότε θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος ακόμη και για κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν με ψήφο ανοχής των Σκωτσέζων εθνικιστών, με αντάλλαγμα ένα νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας για τη Σκωτία.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T63hzh